Gastrit ve stres arasındaki ilişki
Gastrit, midenin üst bölümünde sürekli bir biçimde devam eden ve sancılı bir sağlık sorunudur. Genellikle bağırsak florasında değişime yol açan bir dizi bakteriden kaynaklanır. Bunun sonucunda da sindirim süreci olumsuz yönde etkilenir.
Stres ve gastrit sık sık yan yana gelen iki kelimedir. Vücudumuzdaki sindirim sistemi zorlu duygusal durumlardan çok kolay bir biçimde etkilenir. Her insan bu etkiyi farklı biçimlerde hissetse de, bu iki sorun arasındaki ilişki değişmez.
Stres ve gastrit ortaya çıktığında tıbbi yardıma başvurmak en doğru yöntemdir. Bu noktada asıl problem, pek çok insanın bu sorunun farkına bile varmamasından kaynaklanmaktadır. Çünkü stresli olduğunuz her durumda semptomları anlamayabilirsiniz. Kimi zaman bunun basit ve pek de yoğun olmayan bir stres olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu durumu sürekli bir biçimde yaşadığınızda midenizin de etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.
Vücut ve zihin birbirinden ayrı işleyen iki farklı mekanizma değildir. Bunlardan birine olan herhangi bir şey diğerini de etkiler. Sindirim sistemi bu iki mekanizma arasındaki ilişkiyi en yoğun bir biçimde yaşayan ve doğrudan ortaya koyan bir sistemdir. Bu nedenle de insanın karşı karşıya kaldığı zor durumlara karşı çok hassas reaksiyonlar verir.
Stres ve Gastrit: Semptomları Nelerdir?
Gastrit, midenin üst kısmında sürekli devam eden ve sancılı bir problemdir. Genellikle bağırsak florasında değişime yol açan bir dizi bakteriden kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda da sindirim süreci olumsuz yönde etkilenir. Günümüzde belirli bir durumdan kaynaklanan anksiyete, stres ya da gerginliğin neden olduğu bir gastrit türü bulunmaktadır.
Bu nedenle eğer stres ve gastrit aynı anda yaşanıyorsa bu durumu anlamamıza yardımcı olacak bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu semptomların farkında olmak zamanında harekete geçmek için önem taşır. Çünkü bu tür vakalarda gecikmeler daha ciddi problemlere yol açabilir.
Midede ekşime: Mide asidinin yemek borusu kanalıyla mideye geri dönmesi durumudur. Stres ve gastrit problemi bulunduğunu gösteren başlıca semptomlarından biri olarak bilinmektedir.
Karın ağrısı: Sık sık karın ağrısı yaşanır. Bu ağrılar gittikçe daha sık ve daha şiddetli olmaya başlar.
Şişkinlik ve bulantı: Midede şişkinlik oluşur ve “davul etkisi” adı verilen durum ortaya çıkar. Yani mide normalden daha sıcak ve şişkin olarak hissedilir. Bazen kusma da görülür.
Ense ve omuzlarda ağrı: Bu semptomlar yüksek miktarlarda stresin belirtileridir. Bu bölgedeki kaslar gerilir ve sık bir biçimde ağrı hissedilir.
Cilt problemleri ve saç dökülmesi: Bunlar da çok uzun süreli stresin belirtileri olarak karşımıza çıkar. En yaygın görülen problem sivilcelerdir. Ayrıca kızarıklık, isilik, döküntü ve bunlara benzer problemler de görülebilir.
Üzüntü ve endişe: Bu sorunlar, hem stresin hem de gastritin önemli semptomları arasında yer almaktadır. Kişinin ruh hali eskisi gibi değildir. Kişi herhangi bir sebebi olmaksızın neşesiz, halsiz ve sıkıntılı hisseder.
Uyku problemleri ve sinirlilik: Bir önceki semptomda olduğu gibi stres ve gastrit olduğunda uyku sorunları ve asabiyet durumu ya da bunlardan biri ortaya çıkar. Herhangi birinin yaşanması diğer problemi tetikler.
Beslenme düzensizlikleri: Kişi ya çok fazla yemek yemeye başlar ya da büyük bir iştahsızlık ortaya çıkar. Her iki durum da sindirim sorunlarına neden olur. Günlük endişeler içinde mide başrolü oynamaya başlar.
Sinirsel Gastrit
Stres ve gastritin aynı anda görüldüğü durumlarda “sinirsel gastrit” adı verilen bir durumdan söz edebiliriz. Her ne olursa olsun böyle bir vakaya bir doktor tarafından teşhis konulması gerekir. Yani doğrudan sonuca atlamak uygun bir davranış şekli değildir. Eğer yediklerinize ve içtiklerinize dikkat ettiğiniz halde mideniz size halen sık sık rahatsızlık veriyorsa, bir sağlık uzmanına danışmanın vakti gelmiş demektir.
Sinirsel gastritin tedavisi diğer gastrit türlerine benzemektedir. En önemli farklılık ise psikolojik bileşenin dikkate alınması gerekliliğidir. Fiziksel açıdan bakıldığında sağlıklı bir beslenme düzeni ön plana çıkmaktadır. Ayrıca günde en az yedi saat uyuyarak yeterince dinlenmek gerekmektedir. Yağ içeriği düşük gıdalar, meyve ve sebze yemek ve bol miktarda sıvı tüketmek önemlidir.
Duygusal açıdan bakıldığında ise öncelikle bir terapiye gitmek uygun bir adımdır. Çünkü bu sayede endişe kaynağının esas nedenini belirlemek mümkün olacaktır. Kimi zaman henüz belirlenmemiş özel bir problemle karşı karşıya kalabiliriz. Bazen de sorun daha derinlerde yatıyor olabilir ve ancak iyi bir psikolojik müdahale ile ortaya çıkarılabilir.
Bu sorunla karşı karşıya kaldığınızda spor yapmak ve rahatlama teknikleri üzerinde çalışmak başlıca tavsiyeler olarak ön plana çıkar. Bu önlemler hem fiziksel hem de duygusal açıdan yardımcı olacaktır. Bu pratikler sindirimin düzenlenmesi ve kas gerilmelerinin rahatlaması için faydalıdır. Benzer şekilde beyne daha fazla oksijen gitmesi ve kişinin daha iyi bir psikolojik denge yakalaması da bu şekilde mümkün olacaktır.
En önemli detay ise bu önlemlerin zamanında alınmasıdır. Eğer çok uzun süre beklerseniz hastalık kronik bir hal alabilir ve önlenmesi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir.
(Aklınızıkeşfedin.com)
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.