
Vecihi Hürkuş’un Yarım Kalan Rüyası Gerçek Oluyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin sivil havacılık alanında yeni bir döneme geçtiğini duyurdu.
Bakan Uraloğlu, bu gelişmeyle birlikte KDM-ERP Sertifikasyon Modülü sayesinde hava araçları ve parçalarının, ulusal ve uluslararası standartlara uygun şekilde yerli platformda sertifikalandırıldığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin artık yerli hava araçları için dış onaya ihtiyaç duymadığını belirterek, “Vecihi Hürkuş’un yıllar önce önüne çıkarılan engelleri yıktık. Bugün, kendi uçağını yapıp kendi topraklarında uçurmak için onay alamayan bir Türkiye yok; kendi sertifikasını kendi veren güçlü bir Türkiye var.” dedi.
Yeni Sistemle Türkiye’nin Sivil Havacılıkta Efsane Tasarlanan Rüya Gerçekleşiyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) bünyesinde geliştirdiği “Yeni Sivil Havacılık Modeli” ile hiç olmadığı kadar yerli ve milli sistemlerle hava araçlarının sertifikasyon süreçlerinin yürütüleceği açıklandı.
Yerli ve Millî Sertifikasyon Alt yapısı
KDM-ERP Sertifikasyon Modülü’nün tamamen yerli ve milli kaynaklarla geliştirildiğini belirten Uraloğlu, süreçlerin artık tamamen kendi imkanlarımızla yönetildiğine vurgu yaptı. Uraloğlu, “Mühendisliğimiz, denetimimiz ve yazılım altyapımızla süreci uçtan uca kontrol ediyoruz. Vecihi Hürkuş’un önüne çıkarılan engelleri yıktık. Artık, kendi uçağını yapıp kendi topraklarında uçurmak isteyen Türkiye için yeni bir dönemin kapısı aralandı.” ifadelerini kullandı.
Uzman Kadro ve Şeffaflık
Yeni sistemin sadece bir yazılım güncellemesi olmadığını belirten Bakan Uraloğlu, sertifikasyon panellerinde görev yapacak uzmanların akademik seviyede yetiştiğini ve sistemdeki herkesin yüksek nitelikli eğitimiyle sürece katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca, tüm başvuru ve karar süreçlerinin sistem içinde kayıt altına alınarak tam şeffaflık ve izlenebilirlik sağlandığını aktardı.
Bu sayede, süreçlerin otomasyonla yönetildiği ve üretilen delil bazlı çıktılara, FAA, EASA gibi uluslararası otoritelerin de otomatik kabulü mümkün hale geldi.
Milli Havacılıkta Güçlenmiş Bir Türkiye
Uraloğlu, yeni modelin Türkiye’nin milli havacılık iradesini pekiştirdiğine vurgu yaptı. Artık yerli hava araçları için dış onaya ihtiyaç olmadığını belirterek, “Vecihi Hürkuş’un yarım kalan rüyasını biz gerçekleştiriyoruz. Kendi gökyüzümüzde, kendi mühendisliğimizle, kendi kurallarımızla var olmanın gururunu yaşıyoruz.” dedi.
Bu adımın sadece bir sertifikasyon modeli olmadığını, aynı zamanda ülkenin sivil havacılığının geleceğine yön verecek güçlü bir iradeyi temsil ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.