Türkiye’nin Uzaydaki Garantisi TÜRKSAT 6A!

Türkiye’nin Uzaydaki Garantisi TÜRKSAT 6A!

Türksat 6A, Cape Canaveral'deki SpaceX’in fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile dün gece uzaya fırlatıldı.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katılımıyla SpaceX firmasının ABD’nin Florida Eyaleti’nde bulunan Cape Canaveral'deki SpaceX’in fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile dün gece uzaya fırlatıldı. Bakan Uraloğlu, uydunun fırlatılmasının ardından yaptığı açıklamada Türksat 6A’nın roketten ayrılmasından sonra ilk sinyalin planlandığı gibi 67. dakikada alındığını bildirdi. Türksat 6A’yı bu yıl sonuna kadar hizmete almayı planladıklarını ifade eden Uraloğlu, “Türksat 6 ile teknolojimiz bir üst seviyeye çıkmıştır ve Türkiye dünya ligindeki yerini almıştır. Türksat 6A ile uzay vatanımıza ve ülkemizin uzaydaki yörünge haklarına sahip çıkacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle resmi olarak 10 yıl önce başlayan, yaklaşık 5 yıldır da üretim süreçleri gerçekleştirilen TÜRKSAT 6A uydusu ile Uzay Vatan’a ve Ülkemizin uzaydaki yörünge haklarına sahip çıkacaklarını dile getiren Bakan Uraloğlu, “Uzayda sivil ve askeri haberleşme ihtiyaçlarını karşılayan 5 aktif uydumuz vardı. Hem bizim hem de dünyadaki yüzde 40’a varan 3,5 milyar insanın ihtiyacını karşılayabilen bu uydularımıza Türksat 6A’yı da ekledik. Şimdi kapsama alanımız 5 milyara çıkacak. Hindistan'ın tamamı Endonezya, Malezya ve Tayland'ı da kapsayacağız. Böylece ulaştığımız nüfusu yüzde 65'e çıkarmış olacağız.” ifadelerini kullandı.

“Kendimizi çok çok daha güvende hissederek Uzay Vatanımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çünkü Türksat 6A’yı yerli yazılımımızla ürettik. Bu uydumuz ile daha kaliteli ve daha hızlı bir haberleşme imkanına kavuştuk. İHA ve SİHA’larımızın yönetilmesi, operasyonları, dünyaya pazarlanması ve haberleşme hizmetinin TÜRKSAT 6A ve 5B ile verilebilecek olması bizim için çok kıymetli. TÜRKSAT 6A, sadece bir uzay teknolojisi değildir. Bu esasında bütün sanayinin ve teknolojinin de uydusudur. Teknolojimiz bir üst seviyeye çıkmıştır ve dünya ligindeki yerini almıştır. Bu şekilde de İnşallah ülkemize daha farklı alanlarda da hizmet etmenin vesilesi olacaktır.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.