Soğuk Havalara Karşı Vücut Isınızı Yükselten Besinler

Soğuk Havalara Karşı Vücut Isınızı Yükselten Besinler

Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski yüksek olabiliyor.

Bu durum, vücut ısısındaki düşüşle bağıntılı. Zira vücut ısısının düşmesi, bağışıklık sisteminin de yavaşlamasına sebep olabiliyor ve vücudu hastalıklara açık hale getirebiliyor.

Peki, vücut ısınızı yükseltmek için hangi besinlere yönelmeliyiz? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, bu konuda önemli öneriler sunuyor:

Tarçın: Tarçın, ısıtıcı özelliğiyle ön plana çıkıyor. Soğuk havaya çıkmadan önce dile bir çay kaşığı toz tarçın koymak, kan akışını vücut yüzeyine yönlendirerek ısınmaya yardımcı olabiliyor. Tarçını, sahlebin üzerine ekleyerek ya da çayınıza katarak tüketebilirsiniz.

Taze Zencefil: Zencefil, vücut ısısını dengede tutmaya ve hipotermi (aşırı soğuma) durumunu düzeltmeye yardımcı olan bir bitki kökü. Çorbalara veya çayınıza 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ekleyebilirsiniz.

Ihlamur: Ihlamur, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi geliyor ve bağışıklığı güçlendiriyor. Ayrıca terlemeyi teşvik ediyor. Ihlamurun kurutulmuş çiçek ve yapraklarından günde 3 kez birer bardak içebilirsiniz.

Havlıcan: Havlıcan, zencefilgillerden bir bitki olup vücut ısısını artıran özelliğe sahip. Havlıcan kökünün sap kısımları baharat olarak kullanılabiliyor. Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı kadar ince kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsiniz.

Acı Biber: Acı biberlerde bulunan kapsaisin maddesi, termojenezi (vücut ısısını yükseltme) artırıyor. Acı biber içeren yemekler tüketmek metabolik hızı ve vücut ısısını yükseltebiliyor.

Karabiber: Karabiber, bakteriyel enfeksiyonlara karşı etkili. İçerdiği maddeler sayesinde antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği taşıyor. Ayrıca sinir sistemini uyararak vücudun ısı üretimini destekliyor.

Zerdeçal: Zerdeçal, termojenik etkisiyle vücut ısısını artırıyor. Günlük 1-3 gram zerdeçal tüketimi yeterli olabiliyor. Zerdeçalı bal, süt, çorba veya salatalara ekleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.