Peygamberimizin tavsiye ettiği meyve: Ayva

Peygamberimizin tavsiye ettiği meyve: Ayva

Soğuk havalarda vücut direnci düşer. Sık sık nezle, grip gibi problemler yaşanır.  Özellikle salgın hastalıklarda ya da bulaşıcı salgınlarda bağışıklık destekleyen vücudu yenileyen besinler almak çok önemlidir. 

Ayva, birçok problemin giderilmesinde, vücut direncini arttırmasında dolayısı ile bireylerin daha zinde olmalarını olanaklı hale getiren çok özel bir meyvedir. Kalp ve damar  hastalıklarının önlenmesinde çok önemli rolü olan ayva kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde de destekleyici unsurdur. Ayvanın diğer en önemli faydası ise varis oluşumunu önlemesidir. Oluşmuş varislerin tedavisini de olanaklı hale getirmektedir. Ağız kokusunu gideren, cinsel gücü arttıran, damar sertliğini önleyen ve kötü kolesterolü düşüren, ağız yaralarını iyileştiren, balgam söktüren, kronik öksürüğü gideren, bronşit hastalığını tedavi eden ayva, diyette de en büyük destek besindir.

Ayvanın Yararları :

Ayvanın meyvelerinden hazırlanan şuruplar ya da kompostolar çocuk ishallerine karşı çok etkilidir.
Ayva meyveleri, kalbi kuvvetlendirir  ve rahatlatır.
Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı önler.
Ağız kokusunu giderir.
Harareti azaltır ve ishali keser.
Hazımsızlığı iyi gelir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını iyi gelir ve giderir.
Vücut gelişimine faydalıdır ve yardım eder.
Ayva, damar sertliğine iyi gelir, karaciğer tembelliğini giderir.
 Tansiyonu düşürür, safrayı düzenler.
Yapraklarından yapılan çay, kalp ağrılarına iyi gelirken, sakinleştirici özelliği bulunur.
Meyvesinden yapılan reçeller ise, sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Cinsel gücü ve isteği artırır.
Tereyağında pişirilen ayva meyvesi, nefes yolu hastalıkları, müzmin öksürük, bronşit ve tüberküloz hastalığına iyi gelir.
Ayva çiçeği bal ile karıştırılıp macun yapılırsa, yutulursa, baş ağrısını keser.
Ayva çiçeği su ile kaynatılıp içilirse, kalp çarpıntısını keser, kalbi kuvvetlendirir, annenin sütünü artırır.
Ayva kendine ait kokusu, kalp ve dimağı kuvvetlendirir.
Ayva hoşafı, yaşlılık da dizlerde ve ayaklar da  tutukluk yapmasını giderir.
Ayva varise çok iyi gelir. Yorgunluk ve bitkinliği giderir.
Ayva hoşafı, ağız içi  yaralara ve akciğer veremine çok iyi gelir. Gece uyurken ağızdan salya gelmesini engeller.
Ayva yaprağı kaynatılıp suyu içilirse ishali keser.
Ayva yaprağı kaynatılır, suyu ile ağız gargara yapılır, pişmiş yaprakları ile de lapa yapılıp boğaza konursa boğaz ağrısını ve şişliğini azaltır ve iyileştirir.
Burun kanamasını gidermek ya da önlemek için buruna ayva suyu çekilir.
Ayva suyu, aşırı olan adet kanamasını önler, bağırsak kanamalarını keser, dizanteriye karşıda oldukça çok faydalıdır.
Doğumu kolaylaştırmak için ise ayva suyu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilebilir.
Ayva kabuğu ve ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarını giderir.
Ayva suyu iştahı açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Grip ve nezle de çok etkilidir.
Ayva suyu, vücudu terletir, soğuk algınlığına iyi gelir ve zayıflatır.
Ayva, böbrek, mide, karaciğer zafiyetine, mide bulantısı ve ülserine, deniz tutmasına, çok faydalıdır. Pişirilmiş olarak tüketilen ayva iyi gelir.
Ayva suyu, vesveseye çok iyi gelir.
Göz enfeksiyonlarına, ayva yaprağı kaynatılıp,  soğuyan suyu ile  günde birkaç kez göz yıkanır.
Ayvanın üzerindeki tüyler, yara kanamalarını durdurur.
Beyaz akıntı varsa ayva yaprağı kaynatılıp aç karnına içilmeli ve ayrıca haricen yıkanmalıdır.
Ağız içi yaralar ve boğaz iltihapları için, kurutulmuş ayvanın suda bekletilmesi ile elde edilen su gargara olarak kullanılır.

Ayva Hoşafı

Ayva hoşafı; ülkemizde kuşaklarca ve herkes tarafından bilinen onlarca hoşaf çeşidi arasından sadece bir tanesidir. Bilindiği gibi birçok meyve çeşidinden şeker ve su kullanılarak hoşaf elde edilebilmektedir. Özellikle yemeklerin üzerine ikram etmek için mükemmel bir seçim olan hoşaf; epey de lezzetli olmaktadır. İşte bu lezzeti; ayva meyvesi kullanarak hazırlamak da mümkündür. Bu yüzden de ilk defa deneyecekler için kısa ve öz bir ayva hoşafı tarifinin bulunması çok faydalı olacaktır. Yazının devamında; gerekli malzemeler listesi ve adım adım ayva hoşafı tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin:

Ayva hoşafı için gerekli malzemeler (3-5 kişilik):

2 adet ayva

6-7 su bardağı su

9 yemek kaşığı şeker

Ayva hoşafı tarifinin hazırlanışı:

Malzemeler temin edildikten sonra ayva hoşafı tarifine başlanabilir. Her hoşaf tarifinde olduğu gibi ayva hoşafında da; ana malzeme olan meyve hazır hale getirildikten sonra suda kaynatılacak ve ardından şekeri eklenerek ayva hoşafı elde edilecektir.

Öncelik bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin ayva hoşafı için uygun hale sokulması gereklidir. İki adet ayva çöplerinden ayıklanır, yıkanır ve her biri dörde bölünür. Daha sonra bu ayvaların kabukları soyulur ve içindeki sert, çekirdekli kısım da ayıklanır. Yani ayva hoşafı için ayvaların sadece aradaki et kısmı kalmalıdır. Daha sonra bu ayvalar ılık suda tekrar kullanılıncaya kadar bekletilir. Şekerin ve suyun da etrafta bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; kullanılan su mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Soğuk su; ayva hoşafı için iyi olmayabilir. Son olarak; ayva hoşafının hazırlanacağı uygun bir büyüklükte tencerenin de şimdiden hazır edilmesi iyi olacaktır.

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra ayva hoşafı tarifinin ilk adımı uygulanır. Bunun için; dilimlenen ve suda bekletilen ayvalar; ayva hoşafının yapılacağı tencereye alınır. Üzerine de 6-7 su bardağı su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayvalar sertliğini kaybedip yeterince yumuşadıktan sonra; 9 yemek kaşığı şeker de tencereye boca edilir ve pişirme işlemine devam edilir.

Ayva hoşafı neredeyse tek adımdan oluşan bir tariftir. Yukarıda yazanların uygulanmasıyla hemen hemen hazır hale gelecektir. Son olarak; tencerede yeterince pişen ayva hoşafı ocaktan alınır. Yeterince soğuduktan sonra kaselere konur ve servis edilir.

ayva-receli.gif

Ayva Reçeli

Ayva reçeli en çok beğenilen meyve reçellerinden biridir yada en azından benim için öyledir. Yapımı oldukça basit olan reçel  tarifine geçmeden önce şunu belirteyim, ayva gerçektende mutfağa önemli zenginlik katan tariflere sahiptir. Mesela sadece ayva reçeli için kullanılmaz, ayva kompostosu ayva tatlısı gibi tarfleri de bulunmaktadır. Ama burada asıl konumuz bu meyvenin reçelinin nasıl yapıldığıdır.  Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan ayva bir kış meyvesidir ve etrafına oldukça güzel kokular yayar. Reçel yapmak için ayvaları kaynattığınız zaman bu güzel kokuyu sizler de alacaksınız.

Ayva reçeli yapmak için gereken malzemeler

2 adet iri taneli ayva, belirtilen miktarı isteğinize göre değiştirebileceğinizi belirtelim buradaki malzemeleri oranlayarak arttırabilirsiniz verilen 2 adet ayva 1 kavanoz reçel için yeterlidir

Yeteri kadar su, tencereye koyacağınız ayvaların tamamını kapatacak kadar su olmalıdır

1,5 yada 2 su bardağı ölçüsünde toz şeker, burada 2 su bardağı toz şeker tatlı sevenler için verilmiş bir ölçüdür

2,3 tane karanfil, bazı tariflerde, limon suyu yada limon tuzu eklenebilmektedir

3-4 tane kadar ayva çekirdeği, çekirdekler ayva reçelinin kıvamını koyulaştırmak içindir

Reçelin yapımı için gerekli olan malzemeler bunlardır. Malzemeleri hazırladıktan sonra sıra geldi ayva reçelinin yapım aşamasına geçmeye.

Ayva reçelinin yapım aşaması

Öncelikle reçel için ayırdığınız ayvaları güzelce yıkayın. Yıkama işleminden sonra temizlenen ayvaların kabuklarını soyun. Kabuklarını soyduğunuz ayvaları isteğinize göre küp şeklinde yada dilimler halinde kesin. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta ayvaların kabuklarını soyduktan sonra bekletmeden hemen dilimlemeniz gereklidir. Aksi halde ayvalar kararabilmektedir buda ayva reçelinin görüntüsünü bozar. Bekletmeden dilimlemeniz bu durumu engeller. Daha sonra kararmamaları için hemen dilimlediğiniz  ayvaları tencereye koyarak suyu ekleyin. Su tenceredeki ayvaların üzerini tamamen kaplamalıdır.  Doğranmış olan ayvaların en üst seviyesini biraz geçecek kadar su eklenmesi önemlidir. Çünkü ayva reçelinin kıvamı kadar ayvaların tam haşlanmaları da önemlidir. Tencereyi orta hararete ayarlanan ocağın üzerine koyarak ayvaları haşlanması için bekletin. Suya konan ayvalar haşlandığıkları zaman güzel bir koku yayacaklardır. Yayılan kokuyu aldığınız zaman tencerede kaynayan ayvaların üzerine hazırladığınız toz şekeri dökün. Sonrasında ayva çekirdeklerini, karanfilleri karışımın içine katın. Burada önemli bir notu belirtelim, ayva reçelinin daha fazla kırmızı bir renkte olması için belirttiğimiz miktardan biraz fazla ayva çekirdeği katabilirsiniz. Ayva çekirdeklerinin ayva reçeline katılmasının bir diğer amacı reçelin jölemsi bir kıvama sahip olmasıdır.  Bu aşamada iken tenceredeki ayva reçeli karışıma limon tuzu veya limon suyu eklenir. Limon suyunu veya limon tuzunu ayva reçeline eklemekteki amaç ayva reçeliinde oluşması muhtemel şeker kristalleşmesini engellemektir. Limon suyunu ekledikten sonra reçel karışımını 5 dakika daha kaynatıp ocaktan indirebilirsiniz. Yalnız reçeli ocaktan indirmeden yapılan ayva reçelinin kıvamını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Kontrol işlemi için basit bir metot vereceğim, temiz bir tabağa biraz reçel koyarak tabağı sağa sola eğin. Ayva reçeli çok hızlı akıyor ise reçelin bir süre daha kaynamaya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz. Ayrıca ayva reçeli bekletildikçe de kıvamı koyulaşmakta ve akışkanlığı azalmaktadır. Bu ayrınyı da göz önünde bulundurunuz. Ayva reçelinin kaynaması tamamlandığında artık ayva reçeli hazır demektir. Reçeli sıcak iken kavanoza koyarak serin ve ışık görmeyecek şekilde saklayabilirsiniz. Eğer yaptığınız ayva reçeli miktar olarak bir kavanoza sığmayacak kadar çok ise ayva reçelini eşit ölçülerde bir kaç kavanoza ekleyebilirsiniz. Ayva reçelini kavanozlara eşit olarak paylaştıktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatabilirsiniz. Artık ayva reçeli tüketmeye hazırdır afiyet olsun.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.