
Osteoporoz Riskini Azaltmak İçin 7 Önlem
Osteoporoz, halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen, kemik mineralinin bozulmasıyla kemiklerin zayıflamasına ve kırılganlaşmasına yol açan bir hastalıktır.
Hastalık, kemiklerin hafif stresler altında bile kırılmasına neden olabilir. En sık kalça, el bileği ve omurga bölgelerinde kırılmalar meydana gelir. Ancak, osteoporozun kendine özgü bir belirtisi bulunmamaktadır. Boyun kısalması, yaygın vücut ve sırt ağrıları ile travma olmaksızın gelişen kemik kırıkları osteoporozun göstergeleri arasında yer almaktadır.
İleri Yaş Kadınlar Risk Grubunda
Kemik, sürekli parçalanan ve yenilenen bir dokudur. Osteoporoz, yeni kemik oluşumunun eski kemik kaybına ayak uyduramaması durumunda ortaya çıkar. Tüm ırklardan kadın ve erkekleri etkileyebilmesine rağmen, özellikle beyaz ve Asyalı kadınlar, menopozu geçmiş yaşlı bireyler yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Osteoporoza yol açan genetik yatkınlık, tiroid ve paratiroid hastalıkları, adrenal bez hastalıkları gibi faktörler de bu durumun tetikleyicisi olabilir.
Kemik Ölçümünü İhmal Etmeyin
Osteoporozun tanısı, el, bilek, kalça ve omurga bölgelerinden yapılan DEXA ölçümü ile konulmaktadır. Ayrıca, hastalığın sebebinin araştırılması ve seyrinin belirlenmesi için kan ve idrar tahlilleri de gerekli olabilir. Osteoporoz tedavi edilebilen bir hastalıktır ve tanı sonrası tedaviye başlanmalı; hastalar düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.
Osteoporoz Riskini Azaltmak İçin Alınması Gereken Önlemler:
Uzmanlar, osteoporoz riskini azaltmak için şu önlemleri öneriyor:
- Düzenli ve dengeli beslenin.
- D vitamini ve kalsiyum takviyelerini ihmal etmeyin.
- Haftada 2-3 gün, ortalama 30 dakika tempolu yürüyüş yapın.
- Yük bindirici ve kas kuvvetlendiren egzersizler yaparak kaslarınızı güçlendirin.
- Sigara ve alkol kullanmayın.
- Osteoporoz riski oluşturabilecek ilaçlardan kaçının.
- Kronik hastalıklarınız varsa takip ve tedavisini aksatmayın.
Özellikle erken menopoz dönemine girenler, birkaç ay boyunca kortikosteroid kullananlar veya ailelerinde kalça kırığı öyküsü bulunan kişiler, osteoporoz konusunda bir uzmana başvurmalıdır. Tedavi, hastanın yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları ve hastalığın şiddetine göre planlanmaktadır. Daha hafif belirtiler için vitamin ve mineral destekleri uzmanlar tarafından önerilmektedir. Tedavi yöntemleri, kemik yapımını artırıcı veya kemik yıkımını önleyici şekilde uygulanabilir.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.