Milli Piyango ve Şans Oyunları Bağımlılık Yapar mı? Uzmanlar Açıkladı

Milli Piyango ve Şans Oyunları Bağımlılık Yapar mı? Uzmanlar Açıkladı

“Bağımlıysam Ne Zararı Var” başlıklı seminerde, Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, şans oyunları, bağımlılık ve madde kullanımına ilişkin önemli bilgiler paylaştı.

Dopamin ve Bağımlılık İlişkisi

Dilbaz, bağımlılıkların temelinde beynin ödül sistemi ve dopamin salgısının yattığını belirterek, “Bir şey ne kadar hızlı dopamini yükseltirse o kadar bağımlı oluyoruz. Sigara ve kumar gibi davranış bağımlılıklarında da aynı durum söz konusu. Milli Piyango ise bağımlılık yapmaz çünkü çıkması günler süren bir süreç gerektirir,” dedi.

Gençlerde Bağımlılığı Önleme ve Emek

Prof. Dr. Dilbaz, bağımlılığın beyin hastalığı olduğunu ve bu durumun beynin yapısında bozulmalara yol açtığını vurguladı.Gençlerin neden madde kullandığına değinen Dilbaz, “İnsanlar anlık hazlar peşinde koşuyor. Hızlı zengin olma veya kolayca doyuma ulaşma arzusu, bağımlılığa zemin hazırlıyor. Gençlere emek vermeyi ve uzun vadeli hazları öğretmek gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Eskiden ve Günümüzde Oyun Tercihleri

Dilbaz, eski yılbaşı akşamlarında tombala gibi sosyalleştirici oyunların yerini, daha hızlı dopamin artışı sağlayan bilgisayar ve mobil oyunlara bıraktığını belirtti. “40 dakikalık tombala yerine, anında dopamin sağlayan oyunlar, çocukların ilgisini daha çok çekiyor,” dedi.

Gençlerde Merak ve Beyin Gelişimi

Madde bağımlılığında en önemli etkenin merak olduğunu vurgulayan Dilbaz, “15-25 yaş arası deneme dönemi. Bu yaş grubunda beyin ön bölgesi tam gelişmediği için, gençler riskleri fark etmeyebilir. Bu nedenle dikkatli olmak önemli,” diye konuştu.

Ailelere ve Çocuklara Tavsiyeler

Madde bağımlılığını önlemenin en etkili yolu olarak çocuklara hayır demeyi öğretmek ve sorumluluk bilincini geliştirmek isteyen Dilbaz, “Çocuklar, maddeyi arkadaşlarından veya yakın çevresinden alır. Onlara hayır demeyi öğretmeli ve kendilerini korumalarını sağlamalıyız,” diyerek ebeveynlere önemli mesajlar verdi.

Semptomlar ve Rehabilitasyon

Çocuklarda madde kullanımının belirtileri arasında durgunluk, uykusuzluk, arkadaş çevresinin değişmesi ve odalarına kapanma gibi davranışlar olduğunu belirten Dilbaz, anne-babalara çocuklarını iyi dinlemeleri ve sevgiyle yaklaşmaları çağrısında bulundu.

Rehabilitasyon Merkezleri ve Yaklaşım

Devletin maddeyle mücadelede önemli adımlar attığını belirten Dilbaz, geçmişteki konforlu merkezlerin işe yaramadığını söyledi. “Gerçekçi ve sorumluluk sahibi ortamlar yaratmalıyız. Kırsal ve doğal ortamlar, gençlere rehabilitasyon sürecinde daha faydalı olur,” dedi.

Bu açıklamalar, gençlerin ve ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları özetlerken, madde kullanımı ve bağımlılıkla mücadelede bilinçlenmenin önemini bir kez daha ortaya koydu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.