Migren Ve Belirtileri
Tek taraflı ve zonklayıcı olan, şiddetli ağrı ve kusmanın görüldüğü, kişilerin hayat kalitelerini sınırlandıran, birden fazla sebebi olan hastalığa migren denilmektedir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
-Şiddetli Baş Ağrısı,
-Tek Taraflı Şiddetli Baş Ağrısı,
-Mide Bulantısı,
-Aşırı Duyarlılık ve Tepkisellik,
-Aşırı ve Gereksiz Neşelenme,
-Durgunluk ve Donukluk,
-Düşüncelerde Yavaşlama,
-İştah Artışı veya İştahsızlık,
-Kokuya Karşı Aşırı Duyarlılık,
-Işığa Karşı Aşırı Duyarlılık,
-Konuşurken Kelimeleri Bulma Güçlüğü
Yukarıda saydığımız bu nedenler migren çeşitlerine göre ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu nedenler migren çeşitlerinin tetiklediği nedenler olmakla beraber farklı hastalıklarında belirtileri olabilmektedir. Bu yüzden migren tanısı veya migren çeşitlerinden herhangi birinin tanısı konulmadıysa bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Migreni Tetikleyen Nedenler Nelerdir?
-Tüketilen Gıdalar,
-Hormonal Değişiklikler,
-Çevresel Faktörler,
-Stres
-Aşırı Yorgunluk ve Uykusuzluk
-Migren Tedavisi
İlk tedavi şekli migren belirtilerini hastanın doktara anlatmasından sonra doktorun migren veya migren çeşitleri tanısından bir tanesini koymasıdır. Tekrarlayan şikayetleri olan hastalara mutlaka ilk olarak bir beyin görüntüleme yapılmaktadır. Haftada 1-2 den fazla atak oluyorsa koruyucu tedaviler uygulanmalıdır. Migreni ve migren çeşitlerini tetikleyen şeyler varsa onların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Migren ve migren çeşitlerinin tedavisi için ilk önce kişinin yaşam tarzını değiştirmesi gerekmektedir.
Bunun için;
-Düzenli uyku uyumanız,
-Stresten uzak durmanız,
-Beslenmenize dikkat etmeniz,
-Uygun bir kiloda olmanız,
-Alkol ve sigaradan uzak durmanız gerekmektedir.
Migren ve migren çeşitlerine göre uygulanan tedavi uzun dönemde kişiye çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydaları hastanın görerek yaşam şeklini doktorunun tavsiyeleri doğrultusunda düzenlemesi gerekmektedir. Bu şekilde kişi migrenle yaşamaya alışmakta ve zamanla kontrol altına almaktadır. Migren ve migren çeşitlerinin tedavisinde hasta ve doktoru uyum içinde olmalıdır.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.