Mide botoksu nedir?

Mide botoksu nedir?

Mide botoksu nedir? Mide botoksuyla kilo vermek mümkün mü? Kimler için uygundur? Uygulama süresi ne kadar? İştah ne zaman azalmaya başlar? Riskleri var mıdır? Mideye zarar verir mi?

Obezite, çağımızın en tehlikeli sağlık sorunlarından birisi olurken, obezitenin yol açabildiği hastalıklar da hayati tehlike yaratabiliyor. Bu bakımdan öncelikle sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi genel geçerli sağlıklı yaşam kurallarına dikkat edilmeli, mümkün olmuyor ve aşırı kilo alımı söz konusu oluyorsa da mutlaka tıbbi tedavi alınmalıdır.

Aşırı kilolu ve obez kişiler için cerrahi olan veya olmayan pek çok tedavi yöntemi bulunmakta, doğru tedavi sayesinde obez kişiler de sağlığına kavuşabilmektedir. Bu obezite tedavilerinden birisi olarak da mide botoksu uygulaması sıklıkla yapılmaktadır.

Mide botoksu nedir?

Aşırı kilolu ya da obez olan kişilerin midesine Botilinum toksin (botoks) uygulanması yapılması “mide botoksu” olarak adlandırılmaktadır. Mide botoksunda, endoskopik olarak midenin belirli bölgelerine Botilinum toksini enjekte edilmekte ve hastanın kilo vermesi amaçlanmaktadır. Bu işlemle mide kaslarının kasılması kısıtlanarak midenin boşalma süresi uzar ve hasta iştah kaybı yaşar. Bu şekilde kilo verilmesi mümkün olabilir.

Mide botoksu kimler için uygundur?

Mide botoksu bir cerrahi işlem olmadığından kilo vermek isteyen herkese uygulanabilir. İşlem sonrasında mutlaka uyulması gereken kurallar ve kriterler söz konusu olduğundan, bunları uygulayabilecek kişilere mide botoksu yapılır. Mide botoksu genel olarak; aşırı kilolu olan, ancak sağlıklı beslenme programları ve düzenli egzersize rağmen gerektiği gibi kilo veremeyenler için uygundur. Ancak vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar ve obezite cerrahisi ile kilo verebilecek hastalar için mide botoksu faydalı olmaz.

Mide botoksu için hastanın vücut kitle indeksi 40’ın altında olmalı, daha çok 27-35 arasında olmalıdır. Bu bağlamda fazla kilolu olan, ancak ameliyatı gerektirecek kadar da obez olmayan hastalara mide botoksu yapılabilir. Tüm bunlarla birlikte ülser veya gastrit problemleri olan hastalarda öncelikle bu hastalıklar tedavi edilir, ardından mide botoksu yapılabilir.

Mide botoksunun riskleri var mıdır?

Mide botoksu çok uzun yıllardır uygulanmakta ve alanında uzman kişiler tarafından doğru şekilde yapıldığında bir yan etkiye rastlanmamaktadır. Mide botoks standart bir endoskopik işlem olduğu için bilinen bir zararı yoktur. Ancak kas hastalığı olan ve botoksa karşı alerjisi olan kişilere mide botoksu yapılmaması gerekir.

Mide botoksu ile kilo verilebilir mi?

Mide botoksunun uygulanma amacı hastanın kilo vermesidir. Ancak mide botoksu ya da başka hiçbir tedavi yöntemi kimseye kilo vermeyi garanti edemez. Ancak mide botoksunun iştahı azaltıcı ve diyete yardımcı özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple de kilo vermeye yardımcı olabilmektedir.

Mide botoksu işlemi ne kadar sürer?

Mide botoksu, tamamen endoskopik olarak ağızdan girilerek yapılan bir işlemdir ve obezite ameliyatlarına göre nispeten daha kolaydır. Mide botoksunda bir kesi yapılmaz, işlem anestezi altında ortalama 20 dakika kadar sürer ve hastanın 1 – 2 saatlik dinlenmesinin ardından evine gitmesine izin verilir.

Mide botoksundan ne kadar zaman sonra iştah azalır?

Mide botoksu, çok kısa süre içinde etkilerini gösterebilmektedir. Bu bağlamda işlemden sonraki yaklaşık 3 gün içinde hastada iştahın azalması ve iştah kontrolü gözlenir. Bu bağlamda hasta en geç 2 hafta içinde belirgin şekilde kilo vermeye başladığını tartıdaki değerlerde görür.

Mide botoksu mideye zarar verir mi?

Mide botoksunda kullanılan ilaç yaklaşık 6 ay içinde vücuttan tamamen kaybolduğu için, mideye zarar vermesi ve kalıcı bir hasar olması riski yoktur. Mide botoksu, hastanın yalnızca midesinin düz kaslarına yönelik yapıldığından, sinir hücrelerine ve bağırsakların hareketine bir etkisi olmaz. Bu bakımdan mide botoksunun bağırsak tembelliğini artırıcı bir etkisi olmaz. (İndigo)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.