Mide Ağrısını Geçiştirmeyin!

Mide Ağrısını Geçiştirmeyin!

Safra kesesinde taş oluşumu, günümüzde yaygın bir sağlık sorunu olarak dikkat çekiyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, safra kesesi taşlarının en sık görülen semptomunun mide ağrısı olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Gökakın, "Farklı hastalıklara bağlı görülebilen karın ağrısı nedeniyle çoğu hasta, safra kesesinde taş olduğunun farkında olmayabiliyor. Bu nedenle tanıda yaşanan gecikme, tedavi sürecini de olumsuz etkileyebiliyor" uyarısını yaptı.

Safra Kesesi Taşları ve Ağrı Semptomları

Prof. Dr. Gökakın, safra kesesi taşları nedeniyle hissedilen ağrının genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıktığını açıkladı. "Hastalarımız, 'midem ağrıyor' diyerek yemek yememe eğiliminde bulunabiliyor. Ancak yemek yememek, safra kesesinin rahatlamasına yol açıyor, bu da bir paradoks yaratıyor. Gastrit ve safra kesesi ağrısı sıkça karıştırılıyor; bu nedenle hastalar yaşanan sorunları geçiştirmemeli. Unutulmamalıdır ki, safra kesesi taşları tedavi edilmediğinde daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.

Sağlık Uzmanına Danışmanın Önemi

Safra kesesi taşlarının, genellikle safra kesesinde biriken katı parçacıklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökakın, bu taşların birçok insan için ağrıya neden olabileceğini dile getirdi. "Ağrı, safra kesesinin kasılması veya taşların safra kanallarında tıkanması sonucu ortaya çıkar ve genellikle cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu tür semptomlar yaşayan kişilerin, bir sağlık uzmanına danışması çok önemlidir" şeklinde konuştu.

Genetik ve Diğer Risk Faktörleri

Prof. Dr. Gökakın, safra kesesi taşlarının oluşumunda genetik faktörlerin de etkili olduğunu belirtti. "Ailenizde safra kesesi taşı olanlar varsa, bu sizi de risk altında bırakabilir. Ayrıca, 40-50 yaş grubundaki hastalarda, kilolu bireylerde ve hızlı kilo alma-verme durumlarında da safra kesesi taşlarına daha sık rastlıyoruz" dedi.

Cerrahi Müdahale Gerekliliği

Semptomlara yol açan veya komplikasyon riski taşıyan taşlar için cerrahi müdahale gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökakın, "Safra kesesi taşlarının teşhisi için ultrasonografi kullanılır. Küçük ve semptomsuz taşlar genellikle tedavi gerektirmezken, taşların büyüklüğüne ve semptomlara bağlı olarak genellikle safra kesesinin alınması (kolesistektomi) ile tedavi edilir" ifadelerini kullandı.

Safra Kesesi Taşları ve Kanser Riski

Prof. Dr. Gökakın, "Safra kesesi taşları genellikle kansere dönüşmez, ancak nadiren bazı durumlarda safra kesesi kanseri gelişebilir. Bu olasılık düşüktür, fakat dikkate alınması gereken bir risk" dedi. Ayrıca, büyük veya çok sayıda taşların safra yollarında tıkanıklığa yol açarak sarılık gibi belirtilere neden olabileceğini belirtti.

Son olarak, safra taşlarının bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Gökakın, bulantı, kusma, gaz, şişkinlik ve sindirim güçlükleri gibi belirtilerin de görülebileceğini sözlerine ekledi. Safra kesesi taşı ve diyabet arasında doğrudan bir ilişki olmamakla birlikte, bazı çalışmalar bu iki durumun aynı kişilerde sıklıkla görüldüğünü ortaya koyuyor.(indigo)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.