Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte akla gelen ilk konu: ‘et tüketimi’. Geniş sofraların kurulduğu bayram boyunca hem öğün sayısı, hem de et tüketimi artıyor.

Başta kalp – damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları olmak üzere herkes tüm besin gruplarının dengeli şekilde tüketimine bayram süresince de dikkat etmeli.

Beslenmemizde kırmızı etin önemi

Kırmızı et; kaliteli protein kaynağı ve demir,çinko, B12 vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Kırmızı etin tavsiye edilen ortalama tüketim miktarı; haftada 2 gün ortalama 100 – 150gram kadardır.

Kırmızı eti yetersiz miktarda tüketmek de sakıncalı

Her besinde olduğu gibi kırmızı et de uygun miktarlarda tüketilmelidir. Fazla miktarda tüketilmesini önermediğimiz gibi; yetersiz miktardaki tüketimden de kaçınılmalıdır. Kırmızı et, yeteri kadar tüketilmediğinde demir ve B12 vitamini eksikliği görülebilir. Bunun sonucunda; halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunlar yaşanabilir.

Fazla miktarda et tüketimi sağlık açısından oldukça riskli

Günlük ihtiyaçtan fazla tüketilen et,alınan enerji miktarını arttıracağından kilo alımlarına sebep olabilir. Ayrıca; fazla et tüketiminin zararları arasında kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesi, karaciğerde yağlanma, gut hastalığı, böbrek fonksiyonlarında bozulmayer alır. Son yıllarda dikkatle üzerinde durulan bir konu da fazla kırmızı et tüketiminin kanser oluşma riskini arttırmasıdır. Kanser hastalıklarına karşı korunmak için haftada 2 kezden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Yapılan bazı çalışmalarda, fazla miktarda ve sıkça et tüketenlerde, daha az et tüketenlere göre bağırsak kanseri riskinin çok daha fazla olabileceği belirtiliyor.

Fazla et tüketimine bağlı protein yükselmesi meydana gelerek ödemli bünyeler ortaya çıkabilmektedir. Vücutta fazla miktarda biriken ödemi atmak için araöğünlerde ananas gibi meyveler tüketmek, öğünlerde yeşil yapraklı sebze (roka, maydanoz, tere, vb.) tüketimini arttırmak, bol su içmek, düzenli hafif tempo yürüyüşler yapmak, stresten uzak durmak gerekir.

Et tüketirken dikkat edilmesi gereken 5 hayati nokta

Güven Hastanesi Beslenme Uzmanı Diyetisyen Zeynep Özcan et tüketiminde dikkat edilmesi gereken 5 hususu şöyle sıraladı:

  • 1 – Kurbanlık alırken veteriner kontrolünün bulunup bulunmadığını kontrol edin. Veteriner kontrolü olmayan hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski yüksektir.
  • Geleneksel olarak Bayram Günü kesilen hayvan eti bekletilmeden tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki ‘rigor mortis’ denilen sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, hazımsızlığa neden olur. Bu nedenle özellikle mide problemleri olan kişiler, eti en az 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.
  • Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırında pişirme ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır. Et pişirirken tereyağı, kuyruk/iç yağı eklemden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.
  • Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi; sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini arttırması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca aşırı et tüketimi kabızlığa yol açabileceğinden, etin yanında bol posa içeren sebzelerin tüketilmesi kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Kronik hastalıklardan diyabet, yüksek tansiyon, gut hastalığı, mide hastalıkları ve kalp – damar hastalıkları olanlar daha dikkatli davranarak günde 1 öğün et tüketmeli, porsiyon kontrolünü sağlamalıdırlar.(İndigo)

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.