Kış Aylarında Artan Tehlike: "Sessiz Ölüm"
Türkiye'de kış mevsiminin gelmesiyle birlikte, karbonmonoksit zehirlenmeleri yükselişe geçti. Sağlık yetkilileri, özellikle şehir merkezlerinde doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte "sessiz ölüm" olarak adlandırılan bu tehlikeye karşı vatandaşları uya
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çakır, "Türkiye'de karbonmonoksit zehirlenmesi kış aylarının rutinidir. Soba, kalorifer ya da doğal gazla ısıtılan evlerin baca sistemlerinde en önemli husus, karbonlu yakıtların gazının ortamdan güzel olarak uzaklaştırılmasıdır" dedi.
Karbonmonoksit zehirlenmesinin bazen ağır, bazen de baş ağrısı veya nezle gibi hafif seyredebildiğinin altını çizen Çakır, kapalı otoparkta, nargile kafede ve sobalı kahvehanelerde çalışanların risk altında olduğunu belirtti. Uzmanlar, soba bacalarının 2 yılda bir temizlenmesi ve ortamın düzenli olarak havalandırılması gerektiğini tavsiye etti.
Karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, dalgınlık, mide bulantısı, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı yer alıyor. Ağır zehirlenme belirtileriyse sersemlik, unutkanlık, kusma, kırmızı cilt, genel bitkinlik, kas krampları ve bilinç kaybı olarak sıralanıyor.
Sağlık yetkilileri, karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk yardım olarak camların açılması ya da kırılması, kişinin hızla ortamdan uzaklaştırılması ve acil yardım servisinin aranması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, karbonmonoksit sensörlerinin kullanılması, cihazların bakımlarının düzenli yaptırılması ve baca temizliğinin yapılması gibi önlemler de öneriliyor.(indigo)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.