Göz tembelliği nedir? Belirtileri neler? Tedavisi nasıl?

Göz tembelliği nedir? Belirtileri neler? Tedavisi nasıl?

Göz tembelliği, tıbbi adıyla ambliyopi, özellikle çocukluk çağında sık görülen ve erken tanınmadığı takdirde tedavisi güçleşebilen önemli bir göz hastalığıdır.

Çocukların yaklaşık yüzde 2-3’ünde rastlanan bu durum, genellikle gözde tek veya çift taraflı görme keskinliği kaybına neden oluyor.

Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Şahbaz, göz tembelliğinin esas olarak beyinde görme ile ilgili alanların düzgün gelişmemesinden kaynaklandığını belirtiyor. Bu hastalığın en büyük risk faktörlerinden biri, geç tanı konulması ve tedavinin ertelenmesi. Yapılan araştırmalara göre, 9 yaşına kadar tanı konup tedavi edilen çocukların çoğunda başarı sağlanabilirken, bu yaş sınırını aşanlarda tedavi şansı azalıyor ve kalıcı görme kayıpları yaşanabiliyor.

Belirtileri ve Nedenleri

Göz tembelliğinin temel belirtisi, çocuklarda görülen tek veya çift taraflı görme keskinliğinde azalmadır. Ayrıca, gözlerde kayma (şaşılık), gözlük numaralarındaki büyük farklar, göz kapağında düşüklük veya doğumsal katarakt da hastalığın nedenleri arasında yer alıyor. Bazı durumlarda aileler bu belirtileri fark edebilirken, özellikle gözlük numaralarında ciddi farklılıklar olan durumlarda dışarıdan fark edilmesi zor olabiliyor.

Halk arasında yaygın olan “göz tembelliği” terimi, aslında gözdeki bu görme azlığı ile beyinde görme alanlarının gelişmemesine işaret eder. Çocukların doğumdan sonra her iki gözü sağlıklı görsel uyarı alırken, bu uyarıların herhangi bir nedenle engellenmesi, beyin ve gözlerin düzgün gelişimini engelleyebilir.

Düzenli Göz Muayeneleri Önemli

Prof. Dr. Şahbaz, 6 yaşına kadar yılda bir kez düzenli göz muayenesi yapılmasını öneriyor. Özellikle doğumdan itibaren 3. ve 6. aylarda, 8-9 yaşına kadar rutin kontrollerin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü erken tanı ve tedavi ile göz tembelliğinin önüne geçmek mümkün oluyor.

Tedavi Yöntemleri ve Kritik Yaş Sınırı

Göz tembelliğinin tedavisinde, öncelikle altta yatan hastalığın giderilmesi hedefleniyor. Bu hastalık şaşılık veya göz kapağındaki düşüklük gibi durumlar ise cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor. Ayrıca, gözlük kullanımı ve sağlıklı göze kapama (patoza) yöntemiyle tedavi destekleniyor. Göz tembelliğinin cerrahi tedavisi bulunmuyor; hastalığın tedavisinde en etkili zaman dilimi ise 9 yaşına kadar olan dönem.

Dr. Şahbaz, 12 yaşından sonra ise tedavi şansının büyük ölçüde azaldığını ve bazı özel yöntemler dışında kalıcı düzelmelerin zor olduğunu belirtiyor. Özellikle nörovizyon tedavisi gibi yöntemler, yaş sınırına ulaşmadan önce işe yarayabiliyor.

Sonuç

Göz tembelliği, çocuklarda meslek seçiminden günlük hayata kadar pek çok alanda sorunlara yol açabilen önemli bir hastalık. Erken tanı ve uygun tedavi yöntemleriyle bu sorunların büyük oranda çözülebileceği unutulmamalı. Bu nedenle, tüm çocukların doğumdan itibaren 6 yaşına kadar düzenli göz kontrolünden geçirilmesi büyük önem taşıyor.

 

 

 

(İndigo Dergisi)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.