Farenjit nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Farenjit nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Farenjit, yutkunma güçlüğü, boğaz yanması, acı ve kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle soğuk algınlığında ortaya çıkan farenjit, coxsackie ya da mononükleoz gibi boğaz ağrısı yapan enfeksiyonların sonucu da olabilir.

Halk arasında en sık görülen hastalıklardan biri farenjittir. Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar.

Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.

Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.

Kronik farenjit ise daha çok boğaz bölgesinde tahriş sonrası görülen bir hastalıktır. Hastanın yaşam tarzı ve alışkanları, reflü ve burun hastalıkları sonucu meydana gelebilir.

Nedenleri:

Kronik farenjit;

Boğazın tahriş olması sonucu ortaya çıkar. Boğazın sürekli olarak tahriş olması bu durumun uzun süre devam etmesine sebep olur. Özellikle burun kemiği eğriliği gibi burunda meydana gelen hastalıklar sonucu kişi ağızdan nefes alıp vermeye başlar ve bu durum da uzun sürede boğaz kuruluğuna neden olur. Bunun dışında kronik farenjite neden olabilecek durumlar;

• Öğretmenlik gibi çok konuşmayı gerektiren meslek sahibi olmak

• Yeterli sıvı alınmaması

• Aşırı sıcak veya soğuk besin tüketilmesi

• Sigara kullanılması

• Acı baharatlar tüketilmesi

• Saman nezlesi

• Allerjiler

• Mideden asit gelmesi (reflü)

• Burunda alerji, sinüzit veya geniz etinde şişmeye sebep olan hastalıklar neden olabilmektedir.

Akut farenjit; 

Akut farenjite neden olan en yaygın sebepler arasında virüsler yer almaktadır.

Farenjit, soğuk algınlığı gibi durumlarda enfeksiyonla birlikte görülebilir. Soğuk ortamlarda bulunmak, hasta kişilerle aynı ortamlarda bulunmak da akut farenjite neden olabilir.

Bunun yanı sıra, kuru hava, kısa süreli kimyasal maruziyetleri gibi durumlar da akut farenjit nedeni olarak sayılabilmektedir.

Faranjit Belirtileri:

Faranjit, virüs veya bakterilere bağlı gelişen enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bunlar aniden meydana gelen akut faranjit ve sürekli olarak kendini tekrarlayan kronik faranjit olarak ikiye ayrılır.

-Boğaz ağrısı

-Ateş

-Halsizlik 

-Burun akıntısı

-Yutkunma güçlüğü

-Boğazda takılma hissidir.

Kronik Faranjit Belirtileri ise;

-Yutkunma esnasında ağrı

-Öksürük

-Hafif boğaz ağrısı gibi akut faranjite göre daha hafif belirtiler göstermektedir.

Tedavi Yöntemleri:

-Akut farenjitin tedavisinde hastanın belirti ve bulguları ile tetkik sonuçları belirleyicidir.

-Bakteriyel kaynaklı durumlarda hekim tarafından burun sprey, antibiyotik, pastil veya ağrı kesici ilaçlar verilir.

-Viral farenjitlerde ise daha ziyade semptomları önleyici tedaviler kullanılır. Bunların yanı sıra bol su tüketilmesi tavsiye edilir.

-Kronik farenjit çok önemli bir hastalık gibi görülmese de vücudun çalışma sistemini etkileyen ve tedavisi zor olan hastalıklar arasındadır. Farenjit tedavisinde hastanın hekimin önerilerine uyması son derece önemlidir.

Bunların yanı sıra kronik farenjite neden olan reflü gibi durumların tedavisi veya toz, kimyasal, sigara, alkol gibi maddelerden kaçınılması kronik farenjit tedavisinin temelini oluşturur.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.