Ergonomik Çalışma Ortamı: Masa, Sandalye, Monitör Nasıl Seçilmeli?

Ergonomik Çalışma Ortamı: Masa, Sandalye, Monitör Nasıl Seçilmeli?

İş yerinde ergonomik bir çalışma ortamı için masa, sandalye, monitör, klavye, fare nasıl seçilmeli? İnsan bedeni masaya bağlı, sürekli ekrana bakar konuma uygun yaratılmadığından masa başı duruş şeklinin sağlığa zarar vermesi beklenmedik bir durum değil.

Ergonomik çalışma ortamı: Masa, sandalye, monitör nasıl seçilmeli?

Yoğun iş temposuyla birlikte, ofisler, çalışma masaları en fazla zaman geçirilen yerler halini almaya başladı. Ancak bu hareketsiz yaşam ve sabit oturma düzeni kullanıcıların sağlığını olumsuz yönde etkilemeye, duruş problemlerini, boyun, sırt ve bel ağrılarını da artırmaya aday. Bu yaşam tarzının sağlıklarına olumsuz etki yaratmayacağından emin olmak isteyen çalışanların monitör, masa ve sandalyelerini nasıl daha ergonomik şekilde yerleştireceklerini öğrenmeleri gerekiyor.

LG, tüketicilerin sağlığını korumaya katkıda bulunmak, rahatça çalışmalarını sağlayacak ergonomik bir çalışma alanı oluşturmak için bazı ipuçları paylaştı.

Ergonomik bir masa ve sandalyeye yatırım şart

Doğru monitörü seçme ve doğru bir şekilde yerleştirme konusu çözüldükten sonra, konforunu iyileştirme konusunda ciddi olan kullanıcıların ergonomik bir masa ve sandalye sağlam bir yatırım yapması gerekiyor. Masa yüksekliği büyük bir fark yaratıyor; kullanıcı, dirseklerini masaya koyduğunda klavyenin kollarıyla 90 derecelik açı yapması gerekiyor.

Bu kural bir stant masada çalışıldığında da değişmiyor. Geleneksel bir masa tercih ediliyorsa, ergonomik bir sandalye de olmazsa olmazlardan. Klavyeden uzağa düşmemek için sandalyenin kolluklarının mutlaka masanın altına girebilmesi gerekiyor. Bu nedenle sandalye seçerken kollukların ayarlanabilir olduğundan emin olmak gerekiyor.

Ayarlanabilir bel desteği, omurgadaki basıncı azaltırken rahat bir duruş elde edilmesine de yardımcı oluyor. Sandalyenin, kullanıcının dizleri 90 derece bükülmüş olarak ayaklarının yere düz basmasını sağlayan bir yüksekliğe ayarlanması gerekiyor.

Monitör yüksekliği önemli

Hem göz yorgunluğu hem de boyun ağrısından kaçınmak için doğru monitör ekranı kadar monitör standı da çok önemli. İster basit, bağımsız bir yükseltici, ister toplam hareket özgürlüğü sunan yüksek teknoloji ürünü bir monitör kolu olsun daha sağlıklı çalışmanın çözümü monitör standı. Monitör standı ile ilgili en iyi şey, monitörünüzü rahat bir yüksekliğe yerleştirmenin yanı sıra masadaki alanı da boşaltması. Ultra geniş monitörler, sabit kalmaları için özellikle sağlam bir standa ihtiyaç duyuyorlar.

Monitör doğru konumda mı?

Monitörün yanlış pozisyonda olması göz yorgunluğuna, boynunda ve sırtta zaman içinde daha da ciddi kas-iskelet problemlerine dönüşebilen ağrılara yol açabiliyor. Monitörünüzü doğru bir şekilde konumlandırmak için şu noktalar kontrol edilebilir:

Monitör kullanıcıların tam olarak önünde durmalı, kullanıcı monitöre bakmak için başını çevirmeye gerek duymamalı.

Monitör, kullanıcıdan en az bir kol boyu (gözlerden 43 cm uzakta) olmalı.

Monitör parlak ışıktan uzak, pencereye doğru bir açıda, ışığı kesecek şekilde konumlandırılmalı. Çok güneşli günlerde yakınlardaki pencerelerden gelen güneş ışığı perde ve ya benzeri bir nesne yardımıyla kesilmeli.

Göz hizasında veya hemen altında bir yükseklikte olmalıdır. Bu, gözlerin ekranın ortasına bakması anlamına geliyor. Ekranın üst kısmını göz seviyesinden yaklaşık 17 derece daha düşük tutacak bir monitör standı kullanmak gerekiyor.

Temel olarak, kullanıcıların monitöre herhangi garip bir duruş pozisyonuna girmeden, vücutlarını germeden veya bükmeden bakabilmeleri gerekiyor. Kullanıcıların mükemmel konumu almasını kolaylaştıran çok yönlü ekran yüksekliği, eğim ayarları içeren yerleşik ergonomik özellikleri sayesinde konforlu çalışma koşulları oluşturuyor.

QHD IPS ekranlar, görüntü kalitesinin her açıdan olağanüstü olduğu anlamına geliyor, bu nedenle, kullanıcıların ekranı net bir şekilde görebilmeleri için kafalarını eğmelerine veya gözlerini yormalarına gerek kalmıyor.

Göz yorgunluğunu ortadan kaldırmak için

Doğru monitör yüksekliği ve mesafesiyle bile, parlak bir bilgisayar ekranının önünde oturmak gözlere çok fazla yük bindiriyor. İyi haber şu ki, doğru monitörü seçmek, çalışırken oluşan göz yorgunluğunu azaltıyor. LG 34WL50S gibi monitörler mavi ışığı azaltıyor. Uzun belgeleri okurken bile göz konforunu sağlayan Reader Modu ile ön plana çıkıyor. Aynı zamanda gözleri yorucu titreşimlerden koruyan sabit bir görüntü oluşturmak için, titremeyi neredeyse sıfıra indiren Flicker-Safe özelliğine de sahip.

Rahat gözler için kavisli ekranlar

Monitörü yerleştirirken göz hizasını doğru ayarlamanın yanı sıra, göz yorgunluğunu azaltmanın başka bir yolu da, tüm ekranı aynı anda görmeyi kolaylaştırmak için göz eğriliğini izleyen kavisli bir monitör seçmek.

Bu seçim, düz ekranın dış kısımları görüş alanı dışında olabileceği ve göz yorgunluğuna yol açabileceğinden, büyük monitör ekranları için büyük bir fark yaratıyor. Ergonomik olarak tasarlanmış kavisli monitörler, büyük kavisli ekranı, hassas renk üretimi ve daha net, daha parlak HDR sayesinde göz yorgunluğu olmadan sürükleyici bir deneyim sunuyor.

Ergonomik klavye ve fare

Son olarak, ergonomik klavye ve farelerin kullanıcılar için gerçekten faydalı olup olmadığı hakkında birçok tartışma var. Araştırmalar, ergonomik bir klavyenin bilek sakatlanmalarına çare olmadığını gösteriyor. Bu klavyelerin diğer bir dezavantajı da, yazmayı yavaşlatması. Ayrıca kullanımı sezgisel değil ve farklı yorgunluklara neden olabiliyor.

(İNDİGO)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.