Diş fırçalama için ideal süre nedir?

Diş fırçalama için ideal süre nedir?

Sağlıklı bir ağız için doğru bakım rutini, doğru teknikler ve araçların kullanımını içeriyor.

Diş fırçalama, en temel adım olsa da doğru teknikle yapılmadığında istenilen temizliği sağlamıyor. Periodontoloji uzmanları, doğru diş fırçalama yöntemi ve ideal fırçalama süresi hakkında bilgiler paylaştı.

Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, ağız ve sağlığında nelere dikkat edilmesi gerektiğini değerlendirdi.

İdeal ağız bakımı nasıl olmalı? 

İdeal ağız bakımının ana unsurlarından birinin diş fırçalama olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Diş fırçalamayı çoğu zaman bildiğimizi sanıyoruz, doğru teknikle doğru zamanlama ile fırçalanmadığı zaman etkili bir temizleme sağlanmıyor. Bu da diş etinin iltihaplanmasına, diş eti çekilmelerine sebep oluyor.” dedi.

Doğru diş fırçalama nasıl olmalı?

Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, doğru bir diş fırçalama da mutlaka diş etinden dişe doğru yani pembeden beyaza doğru olması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

• Sağ sol hareketi yaparsanız o hareket diş eti çekilmesine, diş minesine de zarar verir, bu istemediğimiz bir durumdur. Doğru olan diş etinden dişe doğru 45 derecelik açıyla fırçalanmasıdır.

• Dış kısımları fırçaladıktan sonra iç kısımları unutmuyoruz.

Diş fırçalama süresi kaç dakika olmalı?

Birçoğumuz dişlerimizi günde iki kez ve her seferinde en az iki dakika fırçalamamız gerektiği tavsiyesine aşinayız. Birçoğumuz dişlerimizi ne kadar süreyle fırçaladığımızı olduğundan fazla tahmin ediyoruz; bazı durumlarda bir dakika kadar. Ancak yine de iki dakikalık diş fırçalamanın bile yeterli olmayabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Araştırmaya göre, mümkün olduğu kadar çok plağı çıkarmak daha iyidir; en iyi sonuçlar üç ila dört dakikada elde edilir. Bu, diş fırçalama süremizi iki katına çıkarmamız gerektiği anlamına mı geliyor?

Diş hekimleri 1970’li yıllarda dişlerimizi iki dakika fırçalamamızı, daha sonra ise yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmayı önermeye başladılar. Ancak bugünkü fikir birliği çoğunlukla 1990’lardan bu yana yayınlanan, fırçalama süreleri, teknikleri ve diş fırçası tipini inceleyen araştırmalara dayanıyor.

Bu çalışmalar, 2 dakikalık fırçalamanın iyi (ama mükemmel değil) plak azalmasına yol açtığını gösterdi. Ancak, iki dakikadan uzun fırçalamanın daha fazla plağı giderdiği gösterilse de, iki dakikadan fazla fırçalamanın iki dakikaya kıyasla daha iyi uzun vadeli ağız sağlığıyla bağlantılı olup olmadığını inceleyen araştırma halen eksik.

Mevcut kanıtlar, fırçalamaya daha fazla zaman ayırmanın (her fırçalamada 4 dakikaya kadar) dişlerin daha temiz olmasını sağladığını gösteriyor.Bu daha uzun fırçalama süresi, dişlerimizi daha etkili bir şekilde temizleyebileceğimiz ve ulaşılması zor yerleri temizleyebileceğimiz anlamına gelir.

Ancak çok sık (örneğin günde iki kereden fazla) fırçalamamaya dikkat edin ve sert fırçalamaktan veya aşındırıcı diş macunları ve fırçaları kullanmaktan kaçının; çünkü bu aynı zamanda dişlerimize ve diş etlerimize de zarar verebilir – özellikle sert kıllı veya sert kıllı bir diş fırçası kullanıldığında. aşındırıcı diş macunları.

Arayüz fırçası ve diş ipi nasıl kullanılır?

Diş aralarındaki birikintileri uzaklaştırmak için arayüz fırçaları ve diş ipi olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Bahar, “Bunları kullanabilirsiniz eğer dişlerin arasında fazla mesafe varsa arayüz fırçası, az mesafe varsa diş ipi kullanılabilir. Diş ipi kullanmak istediğiniz zaman mutlaka öncesinde diş ipini iki orta parmağınıza dolayarak baş parmaklarınızdan destek alarak, diş etlerinize zarar vermeden uygulayabilirsiniz. Dil kazıyıcıları da kullanarak daha detaylı bir ağız temizliği sağlayabilirsiniz.” dedi.(İndigo)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.