Bahar Yorgunluğuna Karşı İşte İpuçları!

Bahar Yorgunluğuna Karşı İşte İpuçları!

Kış aylarının sonunda gelen bahar, hem doğanın hem de insanların enerji seviyelerini yükseltiyor.

Ancak mevsim değişiklikleri ve kışın getirdiği hareketsizlik, yorgunluk, bağışıklık zayıflığı ve kilo artışına neden olabiliyor. Uzmanlar, bahar yorgunluğuyla başa çıkmak ve sağlıklı bir geçiş yapmak için önemli öneriler paylaşıyor.

Mevsimine uygun meyve ve sebzeler tercih edilmeli

Bahar aylarında bağışıklık sistemi güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak amacıyla, mevsiminde yetişen ürünler tüketilmeli. C vitamini ve antioksidan açısından zengin turunçgiller, çilek, kivi, yeşil yapraklı sebzeler ve brokoli gibi besinler, hastalık riskini azaltıyor.

Sağlam kahvaltıya özen gösterilmeli

Güne enerji dolu başlamanın önemi vurgulanıyor. Kahvaltı alışkanlığı, vücut direncini artırırken, metabolizmayı hızlandırıyor. Ara öğünlerde badem, fındık ve mandalina gibi sağlıklı atıştırmalıklar öneriliyor. Haftada iki defa balık, kuru baklagil tüketimi ise bağışıklık sistemini destekliyor.

Su tüketimine dikkat edilmeli

Bahar aylarında susuzluk hissi az görülse de, su tüketimi ihmal edilmemeli. Günde en az 1,5 litre su içmek, özellikle sıcak içeceklerin fazla tüketildiği günlerde hayati önem taşıyor. Egzersiz yapılıyorsa, bu miktar artırılmalı.

Vitamin, protein ve demir alımı önemli

Bağışıklık sistemini desteklemek adına, et, süt ürünleri, deniz ürünleri, tahıllar ve kuru baklagiller sofrada olmalı. Özellikle C vitamini içeren meyve ve sebzeler, beta karoten kaynakları havuç ve balkabağıyla birlikte, bağışıklık güçlendiriliyor.

Probiyotikler listeye eklenmeli

Yoğurt, kefir ve turşu gibi probiyotik açısından zengin besinler, bağırsak sağlığını korumanın yanı sıra, bağışıklığı da güçlendiriyor. Hareketsizlik ve kötü beslenme nedeniyle oluşabilecek sorunları azaltmak için probiyotikler önemli.

Vitamin takviyelerine dikkat edilmelidir

Reklamlar nedeniyle gereksiz vitamin ve mineral takviyesi almaktan kaçınılmalı. Uzmanlara göre, bilinçsiz kullanım, saç dökülmesi, bulantı ve anemi gibi yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle, doktor kontrolü şart.

Düzenli egzersiz şart

Yaz aylarına kıyasla daha az hareket edilen kış mevsiminde, kilo artışını önlemek ve ruh halini iyileştirmek için haftada en az üç gün, 40 dakikalık egzersiz yapılmalı. Bu alışkanlık, hem fiziksel hem de mental sağlığı destekliyor.

Enerji ihtiyacı doğru karşılanmalı

Uykusuzluk ve yorgunluk, enerji ihtiyacını karbonhidratla karşılamaya yöneltebilir. Ancak dengeli beslenme ve yeterli uyku, bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.

Güneş ışığından faydalanılmalı

D vitamini seviyesini dengede tutmak için, yüz ve kollar 15-20 dakika güneşlenmeli. Böylece, yaz aylarında depolanan D vitamini seviyeleri korunabilir.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.