Ağız yarasının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Ağız yarasının nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili doğru bilgiler edinmek daima önemlidir. Çünkü bu alanda sıkça sağlık sorunları görülmektedir. En çok görülen sağlık sorunlarından biri de, ağız yarası ve ağızda oluşan aft problemidir.

Bu sorunlar konuşma, çiğneme ve yutkunma gibi tüm hareketler de acıya neden olarak yaşam kalitesini düşürür. Ağız içi yaralar bazen birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Fakat küçük çizikler ile sınırlı kalmayan bazı yaralar iltihaplanarak aft denilen ağrılı yaralar hâline de gelebilir.

Ağız yaraları tedavisinde genel olarak doğal yöntemler ve gargaradan faydalanılır. Gerekli görülen durumlarda doktorunuz antibiyotik de önerebilir. Ağız yaralarının tedavisi için en önemli çözüm yaraların oluşum sebebini teşhis etmektir. Bu problem sürekli olarak tekrarlanıyorsa, önemli hastalıkların belirtisi sayılabilir. Ağız içinde yara ve aft problemi olan kişiler mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmelidir.

Ağız Yarası Nedir?

Ağız yarası genellikle ağız ve yanakların iç kısmı, dil ve dil altı, diş etleri ve damak bölgelerinde ortaya çıkan mukozal hasardır. İltihaplı bir görünüm aldığı ve şişliğe sebep olduğu durumlarda, bu yaralara aft adı verilir. Ağız içinde oluşan yaralar uçuk gibi virüslere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Farklı bakteriyel enfeksiyonlar ya da sert besinlerin tüketimi de ağız içinin hasar görmesine ve ağız yaralarının oluşmasına yol açar.

Ağız yaraları sürekli olarak tekrarlanıyorsa ve birkaç gün içinde iyileşme/küçülme belirtisi göstermiyorsa farklı bir hastalığın habercisi olabilir. Yara tedavi edilirken, altında yatan bir hastalık olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Bebeklerde ve çocuklarda ağız içi yaraları daha sık gözlenir. Bunun nedenleri arasında yetersiz ağız bakımı ve besin tüketimi esnasında ağız içine verilen hasarlar gibi etkenler yer alır. Yapılan araştırmalar, ağız yaralarının erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koymaktadır.

Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

-Ağız yaraları birkaç gün içerisinde ortaya çıkar ve hızlı bir biçimde gelişir. Yine birkaç gün içerisinde de iyileşme gösterir. Bu süreçte görülen belirtiler:

-Ağız içinde kızarık bir görünüme sahip olan yaralar

-Yara bölgesinde ağrı, şişlik ve hassasiyet

-Yara bölgesinde acı ve batma hissi

-Yara bölgesinde iltihaplanma

-Konuşma ve çiğnemede güçlük

-Diş fırçalama sürecinde ağrı hissi

-İştah azalması ve boğaz ağrısı

-Ateş

Ağız Yarası Neden Olur?

Ağız içi yaraları kimi zaman stres ve psikolojik kaynaklı etkenlere bağlı olabilir. Fakat bu durumun haricinde gelişen durumlar da mevcuttur. Ağız yarasına sebep olan diğer etkenler şu şekilde listelenebilir:

-Hormonal değişiklikler

-Vitamin ve mineral eksikliği

-İlaç kullanımı

-Besin ya da ilaç alerjisi

-Alkollü ve asitli içecek tüketimi

-Sigara kullanımı

-Bağışıklık sisteminin zayıflaması

-Yetersiz ağız bakımı ve temizliği

-Aşırı sıcak ya da soğuk besin tüketimi

-Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar

-Sağlığa uygun olmayan kimyasal içerikli ağız bakım ürünlerinin kullanımı

-Ağız içinin hasar almasına neden olabilecek sert besinlerin tüketimi

Ağız Yarasının Teşhisi Nasıl Konulur?

Ağız yaraları genellikle ağzın ön bölgelerinde olduğu için kolaylıkla teşhis edilir. Fakat bazen yaralar ağzın arka bölgelerinde de yer alabilir. Her şekilde hastanın ayna karşısında ağrılı bölgeyi incelemesi yeterli olacaktır. Birkaç gün içerisinde iyileşmeyen, kanama ve ateşlenmeye neden olan ağız yaraları için vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş hekiminin yapacağı detaylı muayene sayesinde yaranın boyutu belirlenir. Bu sayede yapılacak tedavinin de rotası çizilmiş olur. Yaranın oluşum nedeninin araştırılması bu süreçte son derece önemlidir. Enfeksiyon mevcutsa ağız içinden kültür alınarak laboratuvar incelemesi yapılabilir. Enfeksiyona yol açan mikrobiyolojik etken belirlendiğinde ise antibiyotik ya da antiviral tedavisine başlanır.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Büyük çaplı ağız yaraları için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Daha küçük çaplı ve basit ağız yaraları için ise evde önlemler alınabilir. Gargara kullanımı da yaraların iyileşmesini kolaylaştırır. Ağız yaraları özellikle çocuklarda iştah kaybına ve dolayısıyla gelişim geriliğine yol açabilir. Bunu önlemek için hızlıca tedavi uygulamak önem taşır. Diş hekiminizin farklı bir tedavi önermediği durumlarda doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları:

Karbonat

Antibakteriyel özelliğe sahiptir. 1 çay kaşığı karbonatı az miktarda su ile karıştırın ve gargara yapın. Yara, dudağa yakın bölgelerde ise suyu temiz bir bez yardımıyla yaralı bölgeye sürün.

Tuzlu su

Bir çay bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı tuz karıştırın. Bu gargara sayesinde ağız içi dezenfekte edilir. Ayrıca yaralar daha hızlı bir şekilde iyileşir.

Ada çayı

Enfeksiyonların iyileşmesinde oldukça etkilidir. Doğal ada çayını kaynatın ve ağzı yakmaması için ılımasını bekleyin. İçerisine şeker eklemeden için. İçerken ağızda bir süre bekletmek, etkisini artırır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.