Tropikal iklim gibi: Önce şiddetli yağış, sonra aşırı sıcaklar!

Tropikal iklim gibi: Önce şiddetli yağış, sonra aşırı sıcaklar!

Mart ayı yağış anlamında olumlu geçse de Nisan ayının ortalarında henüz yeterli bir yağış göremedik.

Üstelik sıcaklıkların da yurt genelinde mevsim normallerinin daha da üzerine çıkacağına dair yorumlar var. Peki nisan ayının son haftaları ve mayıs ayında hava nasıl olacak?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil, Nisan ayının mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklarla devam ettiğini, devamında da sıcaklıklarda artış beklendiğini söyledi. Yarın bir yağış geçişi olacağına da işaret eden Tek, “Perşembe günü kısa bir yağmur geçişi olacak, cumartesi günü ise Akdeniz üzerinden gelen şiddetli bir yağış söz konusu. Bu yağış Ege bölgesini ve Trakya’yı etkisi altına alacak. Çok uzun sürmeyecek ama şiddetli olacak” dedi.

24 Nisan’dan sonra 34 dereceleri göreceğiz

24 Nisan’dan sonra ise sıcaklıklarda artışın başlayacağını söylen Adil Tek, “İstanbul’da 30 dereceleri, İzmir’de 34, Ankara’da da 32 dereceleri göreceğiz. Antalya’da da ortalama sıcaklıklar 34 derecelere çıkacak. Ancak Antalya’da denizden gelen nem ile hissedilen sıcaklık daha fazla olacak” ifadelerine yer verdi.

“Peki nisan ayında 30 ve üzeri dereceleri görmek, yaz için nasıl bir mesaj veriyor?” diye sorduğumuz Adil Tek, “Mevsimsel iklim modellerine baktığımız zaman yaz aylarının geçtiğimiz senelerden bile daha yüksek sıcaklıklarda olacağını söylemek mümkün. 2023 yazında beş altı tane sıcak hava dalgası yaşadık ve bu sıcak hava dalgaları da oldukça uzun süreli oldu. Bu yaz da sıcak hava dalgalarını göreceğiz” cevabını verdi.

Yağışlı ve sıcak bir mayıs ile haziran bizi bekliyor

“Nisan ayı için mevsim normallerine göre az yağışlı geçti diyebiliriz. Ancak mayıs ve haziran aylarının ise mevsim normallerinden daha yağışlı geçeceğini öngörüyoruz” diyen Tek ekledi:

“Bu yağışlar kısa süreli ve şiddetli olacak, bu sebeple aslında riskli yağışlar olarak adlandırıyoruz. Su baskınları, seller, yıldırım düşmesi gibi riskler yağışlarla beraber bizleri bekliyor. Barajlara etkisi ise mutlaka olacaktır. Bu sene için konuşmak gerekirse, barajların doluluğu konusunda bir sorun görünmüyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var ki, uzun vadede eğer gerekli çalışmalar yapılmaz ve önlemler alınmaz ise Türkiye’yi çok ciddi bir kuraklık bekliyor. Bu süre için belki beş yıl belki on hatta 50 yıl diyebiliriz ancak kesin olan bir şey var, o da ülkemiz maalesef bir kuraklık ile karşı karşıya kalacak.”

Çöl şehri Dubai sular altında kaldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde etkili olan sağanak yağış su baskınlarına neden oldu. Yollar ve havalimanı sular altında kalırken yetkililer âdeta alarma geçti. Kentten gelen görüntüler ise sosyal medyanın en çok konuşulan konuları arasına girdi.

Körfez ülkeleri Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan şiddetli yağışların etkisi altında.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde etkili olan sağanak yağış hayatı adeta felç etti. Su baskınları nedeni ile caddeler, yollar ve Dubai Uluslararası Havalimanı’nı sular altında kalırken 21 yurtdışı ve 24 yurtiçi uçuş iptal edildi. Flydubai havayoluna ait bir uçağın sel sularında güçlükle ilerlediği anlar ise çevredekiler tarafından anbean kayıt altına alındı.(İndigo)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.