Lübnan'ı Sarsan Patlamada Soru İşaretleri!

Lübnan'ı Sarsan Patlamada Soru İşaretleri!

Habertürk.com’un haberine göre:

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen ve onlarca kişinin ölümüyle, binlerce kişinin yaralanmasına neden olan patlamanın üzerinden neredeyse 24 saat geçti. Beyrut Limanı'nda tutulan 2750 ton amonyum nitratın neden olduğu patlamanın ardından zaten ekonomik ve siyasi bir kriz içerisinde olan Lübnan'ı nasıl bir gelecek beklediği bilinmiyor. Ortadoğu Uzmanı Ali Semin, "Lübnan artık eski Lübnan olmayacaktır" derken, patlamayı 'Ortadoğu'nun 11 Eylül'ü' olarak tanımlayarak sabotaj ihtimaline dikkat çekiyor. Emekli bomba uzmanı Mehmet Yavuz'a göre ise patlamaya neden olduğu belirtilen amonyum nitrat maddesinin kendi kendine patlaması imkansız ve patlamanın gücü ile yayılan dumanların rengine bakılırsa amonyum nitrat ile birlikte bir dizi mühimmatın da patladığı anlaşılıyor. Barış Kaygusuz'un haberi...

Lübnan'ın başkenti Beyrut, Salı günü akşamüstü saatlerinde ülke tarihinin gördüğü en büyük patlamalardan biriyle sarsıldı.

Akdeniz'in en işlek limanlarından biri olarak bilinen ve Lübnan ekonomisinin de can damarlarından biri olan Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlama şehri adeta savaş alanına çevirirken, ilk belirlemelere göre 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi yaralandı, yüzbinlerce kişi evsiz kaldı.

Sosyal medyada hızla yayılan korkunç patlamanın adresi, ismi uzun yıllardır siyasi istikrarsızlık ve çatışmayla anılan Beyrut olunca akıllara gelen ilk olasılık bir saldırı ihtimali oldu. 2005'te bir bombalı saldırıya kurban giden Başbakan Rafik Hariri'ye düzenlenen suikastla ilgili görülecek karar davasından sadece 3 gün önce yaşanan patlama, son haftalarda aralarındaki gerilimin tekrar tırmandığı Hizbullah ve İsrail'e gözlerin çevrilmesine neden oldu.

Olayın hemen ardından ortaya atılan iddialarda, Hizbullah'a ait bir mühimmat deposunun İsrail tarafından vurulduğu iddiası öne çıksa da her iki taraf da hızlı bir şekilde iddiaları yalanladı. İsrail, patlamayla ilgisi olmadığı yönünde bir açıklama yaparken, Hizbullah ise bölgede bir mühimmat deposunun bulunmadığını belirtti.

Lübnanlı yetkililer patlamadan saatler sonra yaptıkları ilk açıklamalarda limanda bulunan bir depoda 2014'ten bu yana tutulan 2750 ton amonyum nitratın patlamaya neden olduğunu açıkladı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor ancak amonyum nitratın limanda gerçekleşen yangın nedeniyle patladığı tahmin ediliyor. Patlamaya neden olan yangının çıkış sebebi ise belli değil.

LÜBNAN'I NASIL BİR GELECEK BEKLİYOR?

Ortadoğu'nun en kırılgan ülkelerinden biri olan Lübnan zaten uzun bir süredir ekonomik ve siyasi krizlerle boğuşuyordu. Geçtiğimiz yıl getirilen yeni vergiler ülkede geniş çaplı sokak gösterileri başlamış ve gösteriler sonucunda Başbakan Saad Hariri görevi bırakmak zorunda kalmıştı.

Ancak ekonomik darboğaza, göreve gelen Diab hükümeti de engel olamadı. Amerikan yaptırımlarının da etkisiyle Lübnanlılar yüzde 50'lere varan işsizlik oranları ve yüksek enflasyon dalgalarıyla karşı karşıya kaldı. Tüm şartlar altında gerçekleşen liman patlaması ise Lübnan'ın geleceğine büyük bir darbe daha indirmiş gibi gözüküyor.

Patlamayı ve Lübnan'ı nasıl bir gelecek beklediğini haberturk.com'a değerlendiren Akademisyen ve Ortadoğu Uzmanı Ali Semin, "Lübnan artık eski Lübnan olmayacaktır" ifadelerini kullanıyor.

Semin, yaşananların Lübnan'ın geleceğine etkisiyle ilgili olarak, "Lübnan'daki dengeler açısından baktığımızda, bu Hariri suikastından sonra Beyrut'ta yaşanan ikinci büyük patlama olarak karşımıza çıkıyor. Siyasi olarak ciddi bir kırılma yaşanacak. Şu anda Lübnan'da uzun süredir konuşulan konunun, 1975-1990 arasındaki iç savaşa dönüş koşulları olduğunun altını çizmek lazım. Mezhepsel hatların derinleşeceği bir siyasi ortam oluşacaktır" şeklinde konuşuyor.

Patlamanın çok ciddi ekonomik sonuçları olacağını da belirten Semin, "Beyrut Limanı'nda, Lübnan'ın Dünya ile ticaretinin yüzde 70'i yapılıyor. Özellikle buğday ve yakıt ticareti çok ciddi boyutta. Ben bunu 11 Eylül'e benzettim. Bu ikinci 11 Eylül'dür, 11 Eylül'ün Ortadoğu versiyonudur. Hasar çok büyük. Her ne kadar Beyrut Valisi 3 - 5 milyar dese de Lübnan ekonomisinin canlanması için 100 milyar dolara ihtiyaç var. işsizlik oranı yüzde 40-50 olan bir ülkeye çok büyük bir zarar verecek. Lübnan artık toparlanması çok güç bir boyuta geçti. Zaten borçlarla ayakta kalıyordu ve Merkez Bankası rezervleri çok düşük. Bu patlamayla birlikte artık karşı karşıya oldukları küçük sorunların on katı yaşanacaktır" ifadelerini kullanıyor.

MANTAR ŞEKLİNDEKİ DUMANIN ANLAMI NE?

Lübnan'da neredeyse her açıdan kayda alınan patlama görüntülerinde dikkat çeken noktalardan biri de mantar veya şemsiyeye benzer bir duman bulutunun varlığıydı. Oluşan görüntü nedeniyle Hiroşima ve Nagazaki benzetmesi de yapılan patlamada oluşan duman çokça konuşulmuştu.

Emekli bomba uzmanı Yavuz'a göre bu şekilde bir duman oluşması patlamanın gücü nedeniyle normal. Aslında bütün patlamalarda bu dumanın oluştuğunu belirten Yavuz, "Patlama şemsiye şeklinde yukarı çıkıyor. Aslında bütün patlamalar böyle olur. Ancak şiddeti ve gücünden dolayı bu şemsiye şeklindeki duman bulutunu çok net bir şekilde görüyoruz. Gerçekten çok güçlü bir patlama. Kıbrıs'tan dahi hissedildiğini biliyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.