“Yükseköğretimde Uluslararasılaşma İstişare Toplantısı yapıldı
Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde "Yükseköğretimde Uluslararasılaşma İstişare Toplantısı-4" gerçekleştirilmiştir.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yükseköğretim kurumları ve paydaş kurumlar olan Göç İdaresi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Maarif Vakfı’nın katılımlarıyla bilgi paylaşımında bulunmak, yaşanılan sorunlara değinmek, çözüm önerileri üretmek amacıyla 8 Aralık 2022 Perşembe günü Gaziantep Üniversitesi ev sahipliğinde "Yükseköğretimde Uluslararasılaşma İstişare Toplantısı-4" gerçekleştirilmiştir.
Uluslararasılaşmanın tüm yükseköğretimimiz açısından daha olumlu ve verimli çıktılar sağlamasına yönelik uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi temini, üniversitelerarası iş birlikleri, uluslararası sıralamalar gibi konuların ele alındığı, 30 üniversiteden 120 öğretim üyesinin katıldığı toplantıya, KSÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı Orhan Doğan ve yetkili akademik/idari personel katıldı.
GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşması hakkında bilgi verdi. Türk yükseköğretim alanının, sayısı 208’i bulan yükseköğretim kurumu, 7 milyonu aşkın öğrencisi, 185 bine yakın öğretim elemanı, on binlerce farklı programı, 191 ülkeden 300 bini geçmiş uluslararası öğrencisi ile her gün daha da büyümekte ve küresel alanda hâkim diğer ülkelerle güçlü bir şekilde rekabet edebilecek seviyede olduğunu söyledi. Prof. Dr. Göktaş, “Türkiye’nin yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması dediğimiz zaman sadece uluslararası öğrenci açısından değil, uluslararası öğretim elemanları, uluslararası değişim programları, uluslararası ortak araştırma projeleri, yükseköğretim kurumlarının uluslararası görünürlüğü ve saygınlıkları, araştırma kapasitesi gibi birçok alt kavramı beraber ele alarak geniş bir perspektif ortaya koyuyoruz. Türkiye, Avrupa Yükseköğretim alanında öğrenci sayısı en fazla olan ülke olmasının yanı sıra, UNESCO verilerine göre 2019 yılında OECD ülkeleri arasında uluslararası öğrencilerin en fazla tercih ettiği ülkeler arasında onuncu, Avrupa Yükseköğretim Alanı Ülkeleri arasında ise beşinci sırada yer aldı. Bu bağlamda ülkemizi önümüzdeki yıllarda daha yukarıya taşımak başlıca amaçlarımızdan biridir.” İfadelerine yer vererek Türkiye’nin yükseköğretimde uluslararasılaşma noktasında gelmiş olduğu yeri ortaya koydu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.