Yem fiyatları bir ayda 6 kez zamlandı!

Yem fiyatları bir ayda 6 kez zamlandı!

Milli Gazete’nin haberine göre; Çiğ süte zam yapılmamasına rağmen yem fiyatlarına her geçen gün zam gelmeye devam ediyor.

Süt üreticisi aylardır süt fiyatlarının artırılmasını bekliyordu. Ulusal Süt Konseyi'nin 10 Ekim'de yaptığı toplantıdan ne yazık ki üreticinin lehine bir karar çıkmadı. Çiğ süt fiyatlarına hiç bir artış yapılmayarak 2.30 lirada sabit tutuldu. Ekim, Kasım ve Aralık ayları için çiğ süt destek priminin 40 kuruş olarak uygulanmasına karar verildi. Çiğ süte zam yapılmamasına rağmen yem fiyatlarına her geçen gün zam gelmeye devam ediyor. 

MARKETLERDEN ÇİĞ SÜTE ZAM YAPMAYIN TALEBİ

Sanayici ve market sahiplerinin Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin başkanlığında bir araya gelerek çiğ süt fiyatlarına zam yapmamaları yönünde talebinde bulundukları iddia edilmişti. Bakanlık enflasyon kaygısından dolayı sanayici ve market sahiplerinden bu talepte bulunurken, diğer yandan yem fiyatlarına sürekli gelen zamlarla ilgili bir adım atılmaması üretici açısından büyük sorunlar yaşatıyor.

ULUSAL SÜT KONSEYİ ARALIK'TA YENİDEN TOPLANACAK

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ocak 2021'den itibaren uygulanacak yeni fiyatları belirlemek için Aralık 2020'de tekrar toplanmasına karar verildi. Çiğ süt destek primi 15 kuruştan 40 kuruşa çıkarıldı. 

SİZ OLSANIZ ÜRETİR MİSİNİZ?

Dünya Gazetesi Yazarlarından Ali Ekber Yıldırım, bugün sosyal medya hesabından yem fiyatlarına yapılan zamma ilişkin bir paylaşımda bulundu. Yıldırım, "Çiftçiye zam mesajları Çiftçinin cep telefonuna her hafta yeni bir yem zammı mesajı geliyor. Çiğ süt referans fiyatı ise Kasım 2019’dan beri aynı. Süt fiyatı “enflasyonu artırır” safsatasıyla sabit tutulurken, yem fiyatları artmaya devam ediyor. Siz olsanız üretir misiniz?" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK YEM ZAMLARINA EL ATACAK MI?

Üretici; “Madem market sahiplerinden süt fiyatlarına zam yapılmaması istenebiliyor. O zaman yem sanayicilerinden neden aynı talepte bulunulmuyor?” tepkisinde bulundu. Üretici, market sahiplerinin talebini yerine getiren Tarım ve Ormancılık Bakanlığı yetkililerinin yem konusunda da adım atmasını bekliyor.

YEM ÜRETİCİSİ DE ŞİKAYETÇİ

Çiğ süte yapılmayan zam nedeniyle üretimde zorlanan çiftçiler her gün cep telefonlarına gelen yem zammı mesajları ile daha da zorlanıyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, bir çiftçinin telefonuna gelen zam mesajını paylaştı. Mesajda: Buzağı yemlerinde 5 ile 6,5 TL, Süt yemlerinde 5 ile 9 TL, Besi yemlerinde 5 ile 9 TL, Küçükbaş yemlerinde 6 ile 12 TL, kanatlı hayvan yemlerinde ise 6 ile 14 TL arasına zam yapıldığı ifadeleri yer alıyor. Paylaşımın altına yapılan yorumlar ise durumdan yem tedarikçisinin de memnun olmadığı anlaşılıyor. Yem bayiliği yaptığını söyleyen bir kullanıcı bu ay içinde 6. kez zam yaptığını ifade ediyor. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.