Türk siyaset tarihinin dönüm noktası: 3 Kasım 2002 seçimleri
Başbakan Bülent Ecevit’in sağlık sorunları, göreve devam edip edemeyeceği ile ilgili spekülasyonlar ve Türk ekonomisindeki ardı ardına gelen ekonomik krizler sonrasında 3 Kasım 2002'de erken seçim kararı alındı.
3 Kasım 2002 Pazar günü yapılan seçimde,
AK Parti : % 34
CHP : % 19
DYP : % 9
MHP : % 8
Genç Parti : % 7
DEHAP : % 6
ANAP : % 5
Diğer : % 12 oy oranları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne % 10 baraj kanunu nedeniyle sadece AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi girebildi.
Recep Tayyip Erdoğan Genel Başkanı olduğu Ak Parti 363 milletvekiline, Deniz Baykal’ın Genel Başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi ise 178 milletvekili sayısı ile mecliste yer aldılar.
Siyasi yasağı bulunan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili olamadığı için hükümeti Kurma görevi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’e verildi. Böylece Türkiye tarihinde bir ilk yaşanarak 58. Hükümet kuruldu.
AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi aralarında anlaşması sonucu 13 Aralık 2002 tarihinde değişen kanunla AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağı kaldırıldı ve Siirt’teki seçimlerin 9 Mart 2003’te yenilenmesiyle Erdoğan, TBMM’ye Siirt Milletvekili olarak girdi.
Bunun üzerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet 11 Mart’ta istifasını verdi. Erdoğan başkanlığındaki 59. Hükümet ise 14 Mart 2003 tarihinde kuruldu.
Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos 2014 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar, 11 yıl boyunca Başbakanlık görevini, 6 yıldan bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürütmektedir.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.