Tam 2 metre boyunda, yeni keşfedildi!

Tam 2 metre boyunda, yeni keşfedildi!

Boyutları 2 metreye kadar ulaşan dev eklembacaklılar keşfedildi. Diğer bir deyişle bugün bildiğimiz minik örümceklerin atalarının boyu iki metreye ulaşıyormuş.

eklembacakli-fosili.jpg

 

2 metre boyunda dev böcekler keşfedildi. Fas’taki büyük bir fosil sahasındaki yeni keşifler, milyonlarca yıl önce yaşamış eklembacaklılarla ilgili önemli bilgiler verdi. Bulgular, 470 milyon yıl önce denizlere hükmeden eklembacaklıların boylarının iki metreyi bulduğunu ortaya koydu.

Latince adı Arthropoda olan eklembacaklılar, halihazırda gezegenin her yerine yayılmış durumda.

Örümcekleri, kırkayakları, midyeleri, karidesleri ve daha birçok türü içeren eklembacaklıların boyutları bugün bildiğimiz üzere epey küçük. Ancak hakemli bilimsel dergi Scientific Reports‘ta yayımlanan araştırmada, Fas’ın Cezayir sınırına yakın bir bölgede iki metre boyundaki eklembacaklı fosillerine rastlandı.

Araştırma, milyonlarca yıl önce okyanusa ev sahipliği yapan ama şimdi çöl olan “Taichoute” adlı paleontolojik kazı alanında yapıldı. Burada tespit edilen fosiller, 80 kilometre ötede geçmişte kazılmış ve incelenmiş fosillerden çok daha farklıydı.

Bu nedenle araştırmacılar, Taichoute bölgesinin paleontoloji ve ekoloji çalışmaları için yeni yollar açacağını düşünüyor.

Boyutları 2 metreye kadar ulaşan böcekler

Taichoute isimli bölgede bulunan alandan elde edilen ilk kanıtlar, burada çok sayıda eklem bacaklının yaşadığını gösterirken 470 milyon yıl önce buralara hakim olduğunu ortaya koydu. Taichoute’nin bir zamanlar deniz olan; ancak şimdilerde çöl olan bir yer olduğunu ekleyelim.

Bilim insanları, analizler için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da bulguların o zamanki türler hakkında bazı bilgileri de ortaya çıkardığını belirtti. Çalışmaya göre modern eklem bacaklıların bölgede bulunan ataları, günümüzdekilerin aksine çok daha büyüktü. Hatta boyutları filmlerde gördüklerimiz gibi 2 metreye kadar ulaşabiliyordu.

Taichoute, Dünya’daki geçmiş yaşamı anlamada önemli

Bunlar dışında araştırmacılar, Taichoute’nin daha önce incelenen alanlardan çok daha farklı şeyleri bilim dünyasına sunacağını da ekliyor. Bu bölge, diğer çalışmaların yürütüldüğü ve keşiflerin yapıldığı yerlerin 80 kilometre kuzeydoğusunda. İsviçre’deki Lozan Üniversitesi’nden Dr. Farid Saleh de açıklamalarında, “Bu bölge hakkındaki her şey yeni. Bunlar, bölgenin Dünya’daki geçmiş yaşamı anlamada ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Exeter Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Xiaoya Ma da türlerin büyük boyutunun ve serbest yüzme yaşam tarzlarının ekosistemlerde benzersiz bir rol oynadığını belirtiyor. Halen yapılacak çok işlerinin olduğunu söyleyen Ma, ayrıca keşfedilen eklem bacaklıların henüz tam olarak tanımlanmadığını; ancak bazılarının daha önce tanımlanan, bazılarının ise yeni türler olabileceğini söylüyor. (İndigo9

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.