Sultan Murat Kimdir?
İstanbul, 27 Temmuz 1612 - I. Ahmed'in Mah-peyker (Kösem) Sultan'dan doğan Şehzade Murad, 11 yaşında 1 ay 15 gün geçe 1623 yılında tahta çıkarak IV. Murad unvanıyla Osmanlı Padişahı oldu.
Padişah IV. Murad'ın saltanat devresinin ilk yılları (1623-1632), annesi Kösem Sultan ile Sadrazam, Şeyhülislam ve diğer devlet adamlarının yönetiminde geçti. Bu dönemde Osmanlı Devleti ciddi sorunlarla karşı karşıyaydı.
Yeniçeriler devlet otoritesini sarsmış, rüşvet ve yolsuzluk had safhaya ulaşmıştı. Erzurum Valisi Abaza Mehmed Paşa isyan etmiş, İran da Bağdat'ta isyan çıkarmıştı. Bu sırada Sadrazam Kemankeş Ali Paşa da suiistimallere başlamıştı.
Şeyhülislam Yahya Efendi'nin Sadrazamın rüşvet ve zorbalıklarını Padişah'a bildirmesi üzerine görevden alınarak yerine Es'ad Efendi atandı. IV. Murad bizzat hüküm süremiyordu, devleti annesi ve devlet erkanı yönetiyordu.
Sonunda Sadrazam Kemankeş Ali Paşa'nın Bağdat'ın düşmesini Padişah'tan gizlemesi üzerine görevden alınarak yerine Çerkes Mehmed Paşa getirildi. Devlet sorunlarının çözümü için Padişah IV. Murad'ın bizzat yönetime el koyması bekleniyor.
İstanbul, 1632 - Osmanlı İmparatorluğu'nda son yıllarda artan karışıklıklara son vermek için genç Padişah IV. Murad, sert tedbirler almaya başladı.
Ağabeyi Genç Osman'ın ölümüne yol açan ve memlekette huzursuzluk yaratan zorbaların elebaşılarını tek tek temizleyen Padişah Murad, ilk olarak Saka Mehmed, Gürcü Rıdvan, Cadı Osman gibi eşkiya liderlerinin idam edilmesini emretti. Balıkesir'de hüküm süren Solakoğlu İlyas Paşa da Küçük Ahmed Paşa'nın çabaları ile yakalanıp ortadan kaldırıldı.
Lübnan ve Suriye'de zulüm düzeni kuran Dürzi lider Maanoğlu Fahreddin ve oğlu Mes'ud da İstanbul'a çağrılarak 1635'te idam edildiler.
Padişah Murad, devlet topraklarındaki huzur ve güvenliği sağladıktan sonra, başta İran olmak üzere dış tehditlere yöneldi. Yeni Sadrazam Tabanı Yassı Mehmed Paşa'nın yönetiminde, Osmanlı Devleti'nin geleceği için kritik bir dönem başladı.
Uzmanlar, IV. Murad'ın sert ama kararlı liderliğinde, Osmanlı Devleti'nin tekrar eski gücüne kavuşacağını öngörüyor.
Osmanlı Tarihinde IV. Murad'ın Önemli İcraat ve Seferleri
- İstanbul'da Büyük Yangın ve Tütün Yasağı
1043/1633 yılında İstanbul'da çıkan büyük yangın sonrasında, IV. Murad, Şeyhülislâm Ahi-zâde Hüseyin Efendi'den fetva alarak tütün ekimi ve tütün içmeyi yasakladı. Yasağa uymayanlara sert cezalar uygulanmaya başlandı. - Kahvehanelerin Kapatılması ve İçki Yasağı
IV. Murad, tütün yasağının yanı sıra, eşkıya ve işsizlerin toplandığı kahvehaneleri de kapattırdı. Ayrıca içki içip sarhoş olanları da cezalandırdı. - Ulemâ Sınıfından İdam Cezaları
Geleneksel uygulamadan farklı olarak, IV. Murad ulemâ sınıfından bazı kişileri de idam ettirdi. İznik Kadısı'nın idam edilmesi üzerine, Şeyhülislâm Ahi-zâde Hüseyin Efendi'nin Padişah'a gönderdiği tezkirede uyarılarda bulunması, onun da idam edilmesine neden oldu. - İran Seferleri
İran Şahı'nın Bağdat'ı ele geçirmesi üzerine, IV. Murad iki ayrı sefer düzenledi. Birincisi Revan Seferi (1635), ikincisi ise Bağdat Seferi (1638-1639) oldu. Bağdat yeniden Osmanlı topraklarına katıldı ve IV. Murad "Fâtih-i Bağdad" unvanını aldı.
Sonuç olarak, IV. Murad, iç güvenliği sağlamak ve Osmanlı topraklarını korumak amacıyla sert tedbirler almış, büyük askeri başarılar kazanmıştır. Ancak hastalığı sebebiyle 8 Şubat 1640 tarihinde vefat etmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.