Baykar, 50 tonluk fırlatma sistemi geliştiriyor!

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Fergani Uzay şirketinin CEO’su Selçuk Bayraktar, yaptığı açıklamada 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalıştıklarını açıkladı. Bu dev roket ile Fergani Uzay’ın uyduları yörüngeye fırlatılacak.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO 2024 sahnesinde “Keynote” programında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, şirketin geleceğinin sadece  insansız hava araçlarından oluşmadığını vurgulayarak artık gözlerini uzaya diktiklerini açıkladı. Baykar’ın bu hedef doğrultusunda 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerine çalıştığı da açıklandı.

2025’te 10’dan fazla KIZILELMA üretilecek

Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin ilk  insansız savaş uçağı olan KIZILELMA‘ya vardıktan sonra gözü uzaya diktiklerini belirterek, “Karaları koruyabilmek için Mavi Vatan’a hükmedebilmek gerekiyor. Her ikisini koruyabilmek için göklere hükmedebilmek gerekiyor. Gökleri de koruyabilmek için muhakkak uzayda varlık göstermek gerekiyor.” dedi. Bayraktar, KIZILELMA’nın seri üretiminin devam ettiğini, 2025’te 10’dan fazla KIZILELMA üretmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Fergani Uzay için 50 tonluk fırlatma sistemi

Daha önceki haberlimizden de bilindiği üzere Selçuk Bayraktar, 2 yıl önce tümüyle özkaynaklarla Fergani Uzay isimli girişimi kurdu. Fergani, takım uydulardan oluşan küresel konumlama sistemi inşa etmeyi amaçlıyor. Bu girişim aynı zamanda yörünge transfer araçları üzerinde de çalışıyor.

Bayraktar, bunun yanında hedefleri arasında uzaya bağımsız bir şekilde çıkabilmeniz için fırlatma sistemleri geliştirdiklerini de söyledi. Bu bağlamda 50 tonluk bir fırlatma sistemi üzerindeki çalışmaların başladığı ifade edildi. Geliştirilmekte olunan 50 tonluk fırlatma sistemi, sıvı yakıtlı roket motorundan güç olacak. Bu fırlatma sistemi ile Fergani’nin ve Türkiye’nin uyduları yörüngeye yerleştirilebilecek. İlk test roketinin 2026’da fırlatılması hedefleniyor.

Halihazırda Türkiye’de RoketsanDeltaV ve Fergani üç farklı fırlatma sistemi üzerinde çalışıyor.  Ancak bunların üçü de 100 kg ila 500 kg arasındaki yükleri fırlatmak için kullanılacak. Dolayısıyla bu sistemler bir süre daha SpaceX gibi diğer uzay şirketleri ile doğrudan rekabet etmeyecek. Ancak bu sistemler sayesinde Türkiye, kendi uydularını uzaya fırlatabilecek. Ek olarak üç şirket de farklı roket motorlarına yoğunlaşıyor. Roketsan; katı-sıvı, Fergani; sıvı-sıvı ve DeltaV; parafin sıvı oksijen yakıt çiftini kullanıyor.

Fergani Uydusunun Motoru Testi Geçti

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz Mayıs ayında Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testinin başarıyla gerçekleştirildiğini duyurmuştu.

BAYKAR, bu gelişme ile Türkiye’nin uzay sanayiine katkıda bulunma hedefini daha da ileriye taşıyor. Hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi, BAYKAR’ın uzay projeleri kapsamında attığı en önemli adımlardan biri olarak dikkat çekiyor. Bu testin başarılı sonuçlanması, gelecekte gerçekleştirilecek uzay misyonları için önemli bir temel oluşturuyor.

Mikro uydular

FERGANİ’nin ilk iki görevi arasında, Small-GEO diye tabir edilen küçük hacimli uydular ile yörünge transfer aracı (YTA) bulunuyor. FERGANİ’nin üreteceği 100 kg sınıfındaki mikro uydular, 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek. Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacak.

İlk Milli Yörünge Transfer Aracı (YTA)

Öte yandan BAYKAR, ilk milli yörünge transfer aracını geliştirmek için de kendi kaynaklarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Fırlatma sistemleri tonlarca yükü, önceden belirlenmiş yörüngelere çıkarıyor. YTA çözümünün olmadığı durumda, uydu işletmecisinin uydusunu göndermek istediği yörünge ile fırlatma sistemlerinin yörünge planı çoğu zaman birbiri ile uyum sağlamıyor.

Bu durumda uydu işletmecisi ya kendi talep ettiği yörüngeye uygun fırlatma planını bekliyor ya da fırlatma şirketi ile anlaşarak bütün maliyeti kendisinin üstlendiği bir fırlatma gerçekeleştiriyor. Her durumda şirket ya ciddi bir zaman kaybı ya da yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.

FERGANİ’nin uydu işletmecilerine sunacak olduğu YTA çözümü ile beraber işletmeci, gideceği yörünge fark etmeksizin planladığı tarihe uygun olan herhangi bir fırlatma programına ikincil yük olarak dahil olacak, uzaya ulaştıktan sonra, kendi hedef yörüngesine YTA ile erişecek.

Fergani Uzay şirketi hakkında:

Fergani Uzay Teknolojileri Bilişim Sanayi ve Ticaret A.Ş. 2022 yılında kurulan bir teknoloji şirketidir. Fergani ticari amaçla ürettiği uydular, bu uydularda kullanılan komponentler, faydalı yükler ve özgün itki teknolojilerle geliştirilen, Yörünge Transfer Araçları (YTA) ile uzay endüstrisinde hizmet vermektedir.(İndigo)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Türkiye'nin Otomobili TOGG'un Teslimat Sayısı Açıklandı
2024'ün En Çok Satılan Akıllı Telefonu belli Oldu!
PlayStation 5 Konsolunun Satış Rakamları Yeni Bir Rekor Kırdı
Yeni Citroen Ami Görücüye Çıkıyor!
TOGG T10X'e Yeni Renk: Ayder Yeşili!