Sefer Aycan’dan TBMM’ne Önerge!
Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan,Meclis Araştırması açılması için TBMM’ne önerge verdi.
Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş’ta yer altı ve akarsu kaynaklarının durumunu değerlendirmek, içme suyu ve tarımsal sulama sorunlarını çözmek, alınacak önlemleri belirlemek ve planlamak üzere Meclis Araştırması açılması için TBMM’ne önerge verdi.
Aycan’ın Meclis Araştırması için verdiği önergede gerekçeleri aşağıdaki şekilde açıkladı:
“Kahramanmaraş coğrafi konumu gereği yer altı ve akarsular yönünden zengin bir ildir.
Kahramanmaraş’ın esas akarsuyu Ceyhan Nehri’dir. Bölgenin diğer büyük akarsuyu Aksu çayıdır. Aksu çayı da daha sonra Ceyhan Nehri’ne karışır. Ceyhan Nehri’ni besleyen çok sayıda dere vardır.
Bu akarsular üzerinde Kartalkaya, Menzelet, Ayvalı ve Sır Barajı gibi barajlar bulunmaktadır. Bu barajlar üzerinden içme suyu, sulama ihtiyacı karşılanmakta ve elektrik üretimi gerçekleşmektedir.
Akarsu yönünden zengin olan Kahramanmaraş özellikle bazı bölgelerde içme suyu sıkıntısı yaşamaktadır.
En önemli sıkıntı ise Ceyhan Nehri’nin doğduğu Elbistan ilçesi ve ovasındadır. Özellikle Elbistan, Afşin, Göksun ilçeleri tarımsal sulamada sorun yaşamaktadır. Elbistan ovasının ancak %25’i sulanabilmektedir. Sulu tarım verimi katlayan bir durumdur. Fakat yıllardır süren bu sorun çözülememiştir. Yeteri kadar sulama barajları, gölet ve kanallar yapılmamıştır. Başlanan baraj projeleri ve inşaatları bitirilememiştir. Sulama kanalları tamamlanamamış ve su kaynaklarından yeteri kadar yararlanılamamıştır.
Yaz aylarında barajlardaki kuruluk oranlarının artmasıyla birlikte tarım sektörünün olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle barajlardaki sulama talebi artmaktadır. Bu nedenle sulama kanallarının yapılması ve sulama imkanlarının arttırılması tarımsal verim açısından son derece gereklidir.
Yeterli yağışların görülmemesi durumunda barajlardaki doluluk oranı düşmekte ve iklim dolayısıyla tarım verimsiz hale gelmektedir.
Kahramanmaraş’ta yer altı ve akarsu kaynaklarının durumunu değerlendirmek, içme suyu ve tarımsal sulama sorunlarını çözmek, alınacak önlemleri belirlemek ve planlamak üzere Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereği Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.