Seçimi Joe Biden kazanırsa Türkiye’de dolar yükselir mi?

Seçimi Joe Biden kazanırsa Türkiye’de dolar yükselir mi?

Dolar kuru Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırarken ABD seçimlerinin para piyasaları için yeni bir dönemin başlangıcı olabileceği konuşuluyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yarın gerçekleşecek ABD seçimlerinin sonuçları merakla bekleniyor. Ekonomi uzmanlarına göre demokratların adayı Joe Biden kazanırsa dolar kuru yükselmeye devam edecek.

Tüm dünyada merakla beklenen ABD seçimleri yarın sonlanacak. Açıklanacak seçim sonuçları Türkiye ile ABD arasındaki siyasi atmosferin yönünün belirlenmesinde oldukça önemliyken ekonomi yönetiminin de belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

Bilindiği üzere Türkiye ile ABD arasındaki Halk Bank ve S400 konusundaki tartışmalı davalar ABD Başkanı Donald Trump’ın da etkisiyle rafa kaldırılmış gibi gözüküyor. ABD'de özellikle demokratların başını çektiği bir grup siyasi Türkiye’ye ağır yaptırımlar yapılması konusunda karar birliğine sahip.

DOLAR KURU NASIL ETKİLENİR?

Dolar kuru ABD seçimlerinin gerçekleşeceği haftaya yeni bir rekorla başladı. Dolar kuru şu sıralarda 8.41 Lira seviyelerinde seyrediyor

ABD’de yapılan 3 kasım seçimi anketlerinde Demokratların adayı Joe Biden’ın 6-7 puan önde olduğu gözüküyor. Para piyasaları da bu beklentiyi satın alırken dolar, Türk Lirası karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

TD Securities, JPMorgan ve Pictet Asset Management gibi finans kuruluşlarındaki uzmanlar, demokrat aday Joe Biden’ın ABD seçimlerini kazanmasıyla birlikte yaptırım olasılığının daha da güçleneceğinden dolar kurunda yeni bir atağın gerçekleşeceğini öne sürüyorlar

JPMorgan para birimi analisti Meera Chandan, Biden’ın seçimi kazanmasıyla gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanacağını, ancak Türk lirası ve Rus Rublesi'nin de aralarında olduğu bazı ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybedeceğini öne sürdü.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Pictet Asset Management Kıdemli Ekonomisti Nikolay Markov ise yaptırımların seçimi kimin kazanacağına göre değişeceğini iddia ederken “Yaptırımlar Joe Biden başkanlığı altında, Donald Trump yönetimindeki bir hükümete göre çok daha olası hale gelecektir” dedi.

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities Gelişen Piyasalar Başstratejisti Cristian Maggio ise “Biden kazanırsa, Türkiye’ye yönelik yaptırım riski daha olası hale gelir ve dolar/TL’de yukarı yönlü hareket uzayabilir.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

(Milli Gazete)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.