Psikolojiyi olumlu ve olumsuz etkileyen besinler hangileri?

Psikolojiyi olumlu ve olumsuz etkileyen besinler hangileri?

Gün içerisinde tüketilen bazı besinlerin mutluluk hormonu, bazılarının ise strese soktuğunu biliyor musunuz?

Diyetisyen Aslıhan Altuntaş besinlerin insan psikolojisine etkileri hakkında bilgi verdi. Altuntaş, ‘Psikolojimize çok yönlü olumsuz etkisi olan besinler şunlar:

-Şekerli ve beyaz unlu besinler: Glisemik değeri yüksek olan tüm besinler bu gruba dahildir. Glisemik indeks alınan besinlerin kan şekerini yükseltme hızıdır.

Tatlı bir şeyler yenildiğinde lezzetten dolayı mutlu olunduğu zannedilir ancak aslında bu gıdalar vücudun stresini artırır ve uzun vadede mutsuzluk getirir. Bu ürünler genelde, şerbetli tatlılar, beyaz ekmek, bisküvi, pastalar ve tatlılardır.

-Süt: Süt ve süt ürünleri bazı bireylerde çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bu duruma intolerans adı verilir. Eğer süt ürünleri tüketildiğinde bağırsak problemleri, ishal, şişkinlik, gaz, mide yanmaları oluyorsa bu durum kişide süt intoleransının olduğunu gösterir. Sütün doğrudan seratonini azalttığı söylenmese de vücuda verdiği rahatsızlıktan dolayı psikolojiyi olumsuz etkileyen besinler arasında sayabiliriz.

-Kahve: Günümüzde sosyal aktivitelerden biri halini alan kahve, çok fazla tüketilmeye başlandı. Oysa kahvenin günde en fazla üç fincan içilmesi önerilmektedir. Fazla kahve tüketmek, kolestrol yüksekliğine neden olur. Eğer kahve tüketimi düzenli ve doğru miktarda olursa hem insülin direncine hem de kolestrole destek olur.

Fazla kahve tüketimi ayrıca kortizol miktarını artırmaktadır. Kalp çarpıntısına ve vücuttaki stres hormonunun artmasına neden olabilir. Dolayısı kahve, psikolojiyi olumsuz etkileyen besinler arasındadır.

-Protein: Yüksek miktarda protein tüketimi, vücutta seratoninin az salgılanmasına neden olur. Dolayısı ile üretilmesi gereken hormonların üretimi azalır. Yani fazla proteinde psikolojiyi olumsuz etkileyen besinler arasındadır.

Mutluluk veren besinler listesi:

-Koyu Yeşil yapraklı sebzeler

-Badem, ceviz, fındık, brezilya cevizi

-Yoğurt

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.