Prof. Dr. Pampal: Siyanürün Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek!

Prof. Dr. Pampal: Siyanürün Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek!

Erzincan’da altın madeninde yaşanan toprak kaymasının ardından yine siyanür korkusu yaşanıyor.

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, kayan toprağın Fırat Nehri’ne karışması durumunda ise büyük bir felaket olacağı uyarısı yaptı: “Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek!”

Yer Bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal, kayan toprağın Fırat Nehri’ne karışması durumunda ise büyük bir felaket olacağı uyarısı yaptı.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, haberlerin gündem olmasının ardından ise gerekli ölçümlerin yapıldığını ve siyanür tehlikesinin bulunmadığını duyurdu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal: Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek

“Bu işlenmiş topraktır. Altının çıkarılması için işlenen zehirli siyanürlü madde ve onun için kimyasal kullanılan, altını ayırmak için işlemden geçirilen toprak bu maalesef. Üst üste yığılmış bir dağ gibi bir yığın olmuş. Bu mevki Fırat Nehrine de 700-800 metre mesafede, çok yakın. Fırat’a karışması demek bütün yaşamın bitmesi demek. Fırat’a ulaşması acilen önlenmelidir. O vadinin önü kapatılmalıdır.”

İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Dokuz kişiye ulaşılamıyor.

Maden siyanür sızdırma şikayetiyle de gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı firmaya 16,4 milyon lira ceza kesmiş, maden çalışmaları durdurulmuştu. Sonrasında Çöpler Anagold ‘gerekli iyileştirmeyi yaptığını’ savunarak yeniden faaliyete başlamak için bakanlıktan onay aldığını duyurmuştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan Habertürk’e açıklama

Habertürk yayınına çıkan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ‘siyanür tehlikesi‘ ve ‘ihmal’le ilgili soruya “Bana gelen bir şey yok, bunu ortaya çıkartacak kişi (Adalet Bakanı) Yılmaz Tunç’tur” ifadelerini kullandı.

Yayına bağlanan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun da siyanürle ilgili ‘bilgisi bulunmadığını’ söyledi.

Erzincan Valisi’nden açıklama: Herhangi bir sızma söz konusu değil

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu siyanür haberlerinin gündem olmasının ardından ise şu açıklamaları yaptı:

“Arkadaşlarımız ölçümleri yapıyorlar. Bizim için önemli olan toprak altında kalan vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Resmi makamların açıklamadığı hiçbir şeye itibar etmeyin. Herhangi bir sızma söz konusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi bir problem yok. Fırat Nehri’ne akıntı söz konusu değil. İçişleri Bakanımız ve Enerji Bakanımız Mısır’dan hareket etti ve buraya gelecekler.”(İndigo)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.