Öner, “Zihinsel gelişimin en önemli evresi çocuğun ilk altı yılıdır”

Kahramanmaraş Bilgeler Çocuk Akademisi Kurum Müdürü ve Montessori Öğretmeni Rana Öner, ‘Montessori eğitimi ‘hakkında bilgilendirmede bulundu.

photo-2022-12-19-17-41-35.jpg

Onikişubat İlçesine bağlı Yirmiikigün Mahallesi Kelebek Sitesi üzerinde faaliyet gösteren Kahramanmaraş Bilgeler Çocuk Akademisi, Prof. Dr. Maria Montessori  tarafından tasarlanmış ‘Montessori eğitim’ sistemini öğrenciler üzerinde uyguluyor. 
Eğitim sistemi hakkında açıklama yapan Montessori Öğretmeni Rana Öner, “Kurumumuzda Dünya çapında başarısı kanıtlanmış Prof. Dr. Maria Montessori  tarafından tasarlanmış Montessori eğitimi vermekteyiz. Biz burada alt yapı oluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Kendi benlikleri ile tanışıp, özdeğerlerinin ve yeteneklerinin farkına varıp sağlam ilerlemelerini amaçlıyoruz. Montessori kendi içerisinde beşe ayrılıyor;  günlük yaşam becerisi, okur-yazarlık, matematik, kozmik dünyayı tanıma ve duyu çalışmaları. Montessori  sınıfımızda Montessori eğitimine ait tüm araçları yurt dışından temin ettik. Bu araçlar çocuğun hayatı, duyuları, matematiği, bilimi, doğayı onda merak uyandıran çoğu şeyi kendi kendine keşfetmesinde önemli rol oynar. Merakını besleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmasına yardımcı olur. Birey olduğunun farkına varmasında katkısı vardır. Montessori eğitiminin çocuğun sosyal yaşantısında da kendi kendine yetebilmesi, başka insanların alanlarına saygı duyması gerektiğinin farkına varması konusunda da etkisi yadsınamaz. Zihinsel gelişimin en önemli evresi çocuğun ilk altı yılıdır. Bilinçsiz öğrenmeden bilinçli öğrenme evresine geçilen bu yıllar, geri dönüşü olmayan bir dönemi temsil eder. Bu yıllarda çocukların, öğrenmek ve bilgiyi emmekte olağanüstü bir duyarlılıkları ve zihinsel güçleri vardır. Montessori Eğitimi geleneksel modellerden farklı bir eğitim sistemidir. Hazırlanan bir çevrede çocuk Maria Montessori’nin geliştirdiği öğretici materyallerle deneyimler yapar ve çevreyi kavrar. Bu çevrede özel olarak eğitilmiş eğitimciler dikkatli ve saygılı bir şekilde çocuğa refakat ederler. Eğitimciler her bir çocuğun duyarlı evrelerinde belirli bir öğrenme içeriğine karşı hassas olduğunu bilirler. Yani hazırlanan bu ortamın şekillendirici elemanları yetişen bireyin gelişim düzeyine uygundur ve sürekli öğrenme işlemini sürdürmesinde teşvik edicidir. Serbest çalışma Montessori pedagojisinin can alıcı noktasıdır. Burada çocuk neyle meşgul olmak istediğine, ne kadar ve kiminle olmak istediğini kendisi seçer. Serbest karar vermek çocuğu içinden gelen bir disipline sokar ve bu eğitimci tarafından belirlenmemiştir. Bunun sonucunda sakin ve gergin olmayan bir atmosfer oluşur. Montessori Pedagojisi bireysel zekaya dayalı ve yaratıcı problem çözme becerisini teşvik ve talep eder. O, kendi ayaklarının üzerinde durmayı ve bağımsızlığı eğitir. Amaç güçlü bir kişilik ve öz denetimin oluşmasıdır” dedi. 

photo-2022-12-19-17-41-29.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.