Lavanta Nedir? Faydaları Nelerdir?

Lavanta Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ballıbabagiller ailesinden olan lavanta, en çok 1 metreye kadar uzayabilir. Güzel kokusu ile bilinen bu bitkinin gövdesi dört köşeli, yeşil renklidir. Fakat bitki ikinci yılında odunsu gövdeye sahip olur. Yaprakları ince uzun ve güzel kokuludur.

Çiçekleri yaz ayında açar. Uzun saplarının ucunda sık olmayan başaklar oluşur. Bu başaklar yaz aylarında mis kokulu, mor renkli lavanta çiçeklerine dönüşür. Bitkinin gövdesinde, yaprağında ve çiçeğinde küçük yıldız şeklinde tüyler vardır. Bu tüyler bitkiye has olan kokuyu verir. Sonbahar mevsiminde olgunlaşan meyvelerinin her birinde dörder tane fındıkçık biçiminde tohumu vardır.

Lavantanın anavatanı Akdeniz havzasıdır. Burada 20’ye yakın çeşidi vardır. Bazı türler Türkiye’de de yetişir.

Lavandula, Lavandar ve Lavande gibi isimleri vardır.

Lavanta Nerelerde Kullanılır?

Özellikle yağı parfümeri endüstrisinde büyük yere sahiptir, ham madde olarak kullanılır. Gardroba küçük keseler içinde lavanta konularak çamaşırların mis gibi kokması sağlanır.

Uykusuzluk sorunu olanlar için lavanta kurtarıcıdır.

Günün yorgunluğunu atmak için lavanta banyosu tavsiye edilir.

Temizlik ürünlerinde de koku vermek için kullanılır.

Lavanta Yağının Faydaları Nelerdir?

İnsanı rahatlatan kokusu ve göz alıcı rengiyle muhteşem bir çiçek olan lavanta, yağ olarakta oldukça kullanılır.

Kozmetikten, sağlığa birçok faydası olan lavanta yağının faydaları şunlardır;

-Strese karşı savaşır

Günümüz şartlarında insanı yoran, strese soran bir çok etken var. İş, trafik yoğunluğu, dersler gibi etkenler stres ve sıkıntı yapar. Lavanta yağının bu sıkıntıların yarattığı stresten kurtulmak için güzel bir yöntemdir. Günün yorgunluğunu atmak ve stresten uzaklaşmak için banyo suyunuza 1-2 damla lavanta yağınıda ekleyebilirsiniz. Banyo imkanı olmadığı zamanlarda el bileklerinize süreceğiniz 1-2 damla yağ ile rahatlamanız mümkün olur.

-Uyku sorununu çözer

Uyku sorunu olanlar için bu yağ mükemmel bir çözüm. Yastığınıza damlatacağınız 1-2 damla lavanta yağının sayesinde deliksiz bir uyku çekebilirsiniz. Ayrıca içtiğiniz bitki çaylarının içine de 1-2 damla lavanta yağı damlatarak rahat bir uyku çekebilirsiniz.

-Doğal ağrı kesici

Özellikle yorgunluk nedeniyle oluşan baş ağrısını gidermede etkilidir. Alın bölgenize ve ensenize 1-2 damla lavanta yağıyla ile masaj yapın. Bu sizi hem sakinleştirir, hemde baş ağrınızı dindirir. Romatizmal ağrılar, burkulma gibi ağrıların azalmasına da yardımcı olur.

-Kas ağrılarını dindirir

Ağrı kesici özelliği sayesinde kas ağrılarını da dindirir. Ağrıyan bölgeye lavanta yağı ile masaj yaparak, ağrıyı önlemiş olursunuz.

-Çatlayan dudaklara iyi gelir

Dudak bakımında lavanta yağı önemli bir yere sahiptir. Kuruyan ve çatlayan dudakları lavanta yağıyla eski haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Çatlayan ve kuruyan dudaklara pamuk yardımı ile 1-2 damla lavanta yağını sürün. Şikayetleriniz ortadan kalkacaktır.

-Mide bulantısını geçirir

Lavanta kokusu mide bulantısını geçirir. Mide bulantısı olduğu zaman lavanta koklayarak veya burunaltına 1 damla lavanta yağı sürerek mide bulantısını geçirebilirsiniz.

-Cilt bakımı

Doğal nemlendirici olan lavanta yağı, cildi rahatlatır, kurumasını önler. Biraz pamuğa damlatılan lavanta yağı ile cilt temizlenir. Bu şekilde sivilce ve aknelerden de kurtulursunuz.

-Yara yanık tedavisinde etkili

Antiseptik özelliği sayesinde yaraları daha hızlı iyileştiriyor. Ayrıca yanık yaralarının acısını azaltıyor.

-Saç bakımı

Lavanta yağı saç bakımında da oldukça etkilidir. Şampuanınıza damlatacağınız lavanta yağı sayesinde saç deriniz beslenir, saçlar hacim kazanır, saç dökülmesinin önüne geçilir. Bu özellikler sayesinde saçlar sağlıklı ve hızlı uzar.

-Doğal parfüm

Lavanta denildiğinde ilk akla gelen muhteşem kokusudur. El bileğine, kulak arkasına, enseye sürülen bir iki damla lavanta yağı doğal parfüm etkisi yapar. Evin mis gibi kokması için ise, bir bardak suya bir iki damla lavanta yağı damlatın ve kaloriferin üzerine bu suyu koyun. Bu şekilde doğal oda parfümü yapmış olursunuz.

(Baksanabi.com)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.