KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Tıp Tarihine Geçecek Ameliyat!

KSÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Tıp Tarihine Geçecek Ameliyat!

Başarıları ile sık sık adından söz ettiren Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) yine bir ilk gerçekleştirdi.

KSÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kirişçi ve ekibi, Dünya literatüründe bile örneklerine nadir rastlanan ana aort damarı 15 santimetre çapında büyüyen 85 yaşındaki hastayı sağlığına kavuşturdu.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde ikamet eden 85 yaşındaki Fahri Kılınç, yaklaşık 4 yıl süren karın ağrısı ve karnındaki şişlik nedeniyle KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Doktorların tetkikleri sonunda yaşlı adamın karnındaki şişlik incelendiğinde 3 santimetre çapında olması gereken ana aort damarının 15 santimetre çapında büyüdüğü tespit edildi.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Kirişçi öncülüğündeki ekip, hastaya riskli olan açık ameliyat yerine kapalı ameliyat yapma kararı verdi.

Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: “Hastamız bize şiddetli bir karın ağrısı ile başvurdu. Daha önceki yapılan tetkiklerde karın damarında balonlaşma söylenmiş ve ileri bir merkeze gitmesi söylenmiş. Balonlaşan damarın tamir olması gerektiği gibi bilgiler söylenmiş. Bu şikâyetler ile bize başvurdu ve hastayı muayene ettik. Kendimiz de filmler çektirdik ve karnındaki ana aort damarın ciddi oranda balonlaştığını gördük. Normalde olması gereken 2-3 santimlik damar çapının 15 santimetre çapına ulaştığı ve damar duvarını da inceleyerek her an patlayacak pozisyonda olduğunu gördük. Bu durumu hastamıza ve yakınlarımıza ifade ederek acil ameliyata olması gerektiğini bildirdik. Açık ameliyat olması durumunda ölüm riski çok yüksekti. Radyolojik görüntüleri değerlendirmemiz sonucunda zor da olsa kapalı yöntemle yapmaya karar verdik. Normal şartlarda açık ameliyat olmuş olsaydı yaklaşık 10-12 saat sürecek bir operasyondu. Balonlaşan ana aort damarı Anjiografi Yöntemi ile kapalı olarak yaklaşık 2 saatlik sürede başarılı bir şekilde onarıldı.” ifadesini kullandı.

"Hastanın yaşıyor olması tam bir mucize"

Kılınç’ın karnındaki damarın neredeyse bir karpuz büyüklüğünde genişlediğini belirten Doç. Dr. Mehmet Kirişçi, şunları kaydetti: “Normal şartlarda bu çap oluşana kadar ölümle sonuçlanabilirdi. Nihayetinde biz, hastamızın kasığından girerek anjyo-greft ile özel olarak getirttiğimiz stent-greft ile kapattık ve orada balonlaşan damarı tamamen kapattık. İşlem sonrası hastamızın var olan şikâyetleri geriledi. Balonlaşan damarın kanlanması da kapandı ve oradaki anevrizmatik yapıyı ortadan kaldırmış olduk. Hastamız gayet konforlu ve taburcu noktasına geldi. Yani damarı balon gibi düşünelim ve büyüdükçe patlama riski artar. Damar, standardın üzerinden yaklaşık 10 santimetre büyümüş. Eğer buraya gelmeseydi ölümle sonuçlanabilirdi.” dedi.

Hasta Fahri Kılınç ise, “Karnımda şişlik vardı ve onun ağrısından duramıyordum. Şu anki durumum gayet iyi. Bütün sıkıntılarımdan hocamın sayesinde kurtuldum.” dedi.

KSÜ  Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, “Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanemiz son yıllardaki başarılı ameliyatlar başta olmak üzere tüm bireylerin ihtiyaç duydukları sağlık hizmetlerinden eksiksiz bir şekilde faydalanmaları hususunda tüm gayretimizle vatandaşlarımıza şifa dağıtmaya devam ediyoruz.” dedi.

“Rektörlük olarak gurur duyuyoruz”

Yapılan ameliyat dolayısıyla bir açıklama yapan Prof. Dr. Niyazi Can, üniversitemizin her alanda olduğu gibi sağlık alanında ilklere imza attığını belirterek şunları söyledi: 

“KSÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kirişçi ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ana aort damarı 15 santimetre çapında büyüyen ve anjyo-greft ile ameliyatı, üniversitemiz hastanesi için önemli bir başarıdır. Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde büyük bir özveri ile sağlık alanında çalışmalarını yürüten kıymetli hocalarımız ve sağlık personelimizle gerçekleştirilen bu tür ameliyatlar, şifa bekleyen insanlarımız için büyük önem arz etmektedir. Türkiye’de bu alanda sayılı isimlerden birisi olan Mehmet Kirişçi ve tüm ekibimizi bu başarılı ameliyattan dolayı tebrik ediyorum. Tüm hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Üniversite yönetimi olarak gurur duyduğumuz bu çalışmaları; eğitim, araştırma ve uygulama anlamında her zaman destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.