Kış saati uygulaması nedir?

Kış saati uygulaması nedir?

İlkbahar ve yaz aylarında daha fazla gün ışığından yararlanmak amacıyla Mart ayında her sene saatler gece yarısı saat 03:00’da ileri alınıyordu.

7 ay süren yaz saati uygulamasının ardından Ekim ayının ortalarına gelindiğinde ise kış saati uygulamasına geçiliyordu. Türkiye bu sene kış saati uygulamasına geçecek mi? Saatler ne zaman geri alınıyor? 2020 yılında yaz saati uygulaması sona erecek mi? Vatandaşlar bu sene saatlerin gece yarısı geri alınıp alınmayacağını merak ediyor. İşte cevaplar…

Türkiye’de kış saati uygulaması devam ediyor mu?

Türkiye, 2016 yılına kadar her sene yaz ve kış saati uygulamaları ile gün ışığından daha fazla yararlanıyordu. 2016 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, hükümet kış saati uygulamasına son verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun'un 2. maddesine ilişkin değişikliği içeriyor. Karara göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulamasının her sene yıl boyunca devam etmesi kararlaştırıldı.  Böylelikle Türkiye’de kış saati uygulaması sona ermiş oldu. 

KIŞ saatine geçilecek mi?

“Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır." ifadeleri ile kamuoyuna açıkladığı kararın ardından ilgili hüküm gereğince 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması her sene yıl boyunca sürdürüldü. 2020 yılında da bu uygulama devam ediyor.

YAZ SAATİ-KIŞ SAATİ UYGULAMASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Dünya genelinde her yıl uygulanan 'Yaz saati' uygulamasının temelleri Benjamin Franklin'e kadar dayanıyor. Amerikalı politikacı ve fizikçi olan Franklin'in, ortaya attığı bu projenin ilk hali saatlerin 20 dakika ileri-geri alınmasıdır. Fakat bu durum altı yıl sonra, yani 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

Türkiye’de ne zaman uygulanmaya başlandı?

Yaz saati uygulaması Türkiye’de 1947 yılında başladı.1965 ve 1972 yılları arasında askıya alınırken 2008 yılında enerji Bakanlığı uygulamanın kaldırılmasını önerdi.  Ancak çalışmalar gerçekleştirilemedi. 2013 yılında bakanlık yeniden harekete geçilse de iş dünyasındaki tepkiler nedeniyle başarılı olunamadı.  2016 yılına gelindiğinde Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla 26 Marttan itibaren tüm yurtta sene sonuna kadar yaz saati uygulamasına geçildi. 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan "30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması" ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Sonuç olarak Türkiye saati değişmeksizin GMT+3 olarak sabitlendi.

RUSYA GERİ ADIM ATTI

Kalıcı yaz saati uygulaması okullarda ders saatinin havanın karanlık saatlerinde başlamasından dolayı vatandaşlar tarafından şikayete neden olabiliyor. Türkiye dışında kalıcı yaz saati uygulaması Rusya tarafından da uygulandı. 2011-2014 yılları arasında uygulanan kalıcı yaz saati uygulaması ülke çapında artan şikayetler üzerine son buldu. 26 Ekim 2014 tarihinde Rusya’da saatler 1 saat geri alınarak kalıcı olarak standart saat dilimine dönüldü.

(MİLLİGAZETE)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.