Kıdem tazminatı tavanı: 2024 en yüksek kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı tavanı: 2024 en yüksek kıdem tazminatı ne kadar?

Enflasyon rakamının netleşmesiyle yüzde 49,25 olan memur zammına bağlı olarak 2024 yılında uygulanacak kıdem tazminatı tavanı da belli oldu.

Geçen yılın temmuz-aralık döneminde 23 bin 489 lira olan kıdem tazminatı tavanı, 2024 yılı ocak-haziran döneminde 35 bin 057 lira olarak uygulanacak.

Bilindiği gibi kıdem tazminatı tavan fiyatı, memur maaş katsayısındaki artışa göre belirleniyor.

Kıdem tazminatı tavanı her yıl memur maaşlarına gelen zam oranıyla belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanının imzasıyla da resmileşiyor. Güncel olarak işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 35 bin 58 liraya yükseldi. İşte, kıdem tazminatı ödeme tablosu hakkında detaylı bilgiler

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı tavanı bir işçinin alabileceği en yüksek yıllık kıdem tazminatı tutarını belirliyor. Başka bir deyişle, brüt maaşı 20 bin 2 lira olan bir asgari ücretli bir işçi her yıl için maksimum 20 bin 2 liralık kıdem tazminatı alabilir. 5 yıl çalışmışsa ve işten çıkarılmışsa kıdem tazminatı olarak 100 bin 10 lira ödeniyor. Ancak brüt maaşı 40 bin lira olan bir işçi kıdem tazminatını tavandan hak eder ve her yıl için 40 bin lira değil 35 bin 58 lira ödeme alabilir. 5 yıl çalıştıysa 175 bin 290 kıdem tazminatı alır.

Damga vergisi kesiliyor

Kıdem tazminatından kesinti olarak sadece damga vergisi alınıyor. Damga vergisinin de çarpanı 0,00759 oluyor. Başka bir deyişle kıdem tazminatından kesinti minimize ediliyor.

İhbar tazminatı ekstra hesaplanıyor

Kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatı da bulunuyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesi gereği iş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf; feshi yazılı olarak ve çalışma süresinin gerektirdiği bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa iletmekle yükümlü.

İş sözleşmeleri:

  • İşi altı aydan az sürmüş işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
  • İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
  • İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
  • İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra feshedilmiş sayılır.

İş sözleşmesini belirlenen bildirim sürelerine uymaksızın fesheden taraf, söz konusu sürenin ücretini ihbar tazminatı olarak diğer tarafa ödemek durumunda kalıyor. Bildirim süreleri bölünemez, kısmen uygulanamıyor. Böylesi bir uygulama halinde, tüm bildirim süresi esas alınarak ihbar tazminatı ödenmesi gerekiyor.

İhbar tazminatı ödemesinde gelir vergisi ve damga vergisi uygulandığı için alınacak ücret bir miktar düşük olabiliyor.(İndigo)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.