Kahramanmaraş’ta bu yıl 5 bin ton sumak ekşisi üretilecek

Kahramanmaraş’ta bu yıl 5 bin ton sumak ekşisi üretilecek

Kahramanmaraş’ta sofraların vazgeçilmez baharatları arasında yer alan sumak ekşisi yapımına başlandı.

Kahramanmaraş’ın yöresel damak tatlarında hemen hemen her yemekte kullanılan sumak ekşisi, özellikle sarma ve dolmalarda, salatalarda kullanılıyor.

Tarım işçileri tarafından Pazarcık, Türkoğlu, Andırın ve Çağlayancerit ilçelerinde modern teknikle yapılan üretimde 5 bin dekarlık alandan yaklaşık 5 bin ton yaş sumak ekşi rekoltesi bekleniyor.

Üreticilerinden Barış Çomak ile Haydar Koçer, “Bahçelerden tıpkı üzüm gibi makasla kesilerek toplanan ekşiler özenle salkımlardan ayıklanarak sumak taneleri, makinelerde çekilerek toz haline getiriliyor. Pekmez gibi sıvı halinde yapılan ekşi ise, önce özel kaplarda yıkanıp bir gün suda beklemeye alınıyor. Daha sonra süzülerek, ekşinin suyu güneşe alınıyor. 15 gün güneşte bekletilen ekşi, kıvamına gelince şişelere dolduruluyor. Kendi kışlık ve özel günlerle düğünlerde kullanmak için sumaklarını ayıran kadınlar, ihtiyaç fazlasını ise kilosunu 60 liradan satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. İl genelinde 5 bin ton yaş ekşiden yaklaşık bin ton ahıt sumak ekşisi ve toz ekşisi üretimi gerçekleştiriliyor. Avrupa’ya da ihraç edilen sumak ekşisi, kent genelinde ve çevre illerde pazarlanıyor” diye konuştular.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.