Kahramanmaraş’ta 7 Bin Yıllık Yerleşim: Domuztepe Höyüğü

Kahramanmaraş’ta 7 Bin Yıllık Yerleşim: Domuztepe Höyüğü

Domuztepe Höyüğü Kahramanmaraş ili, Pazarcık ilçesi, Narlı beldesi sınırları içinde yer almaktadır. Üzerinde bulunan çok sayıdaki yaban domuzu yuvası nedeniyle yerel halk tarafından Domuztepe olarak tanımlanmıştır.

Yerleşim, 1994 yılında Amerikalı bir ekip tarafından yörede gerçekleştirilen yüzey araştırmasında keşfedilmiş; ekip başkanı Prof. Dr. Elizabeth Carter başkanlığında, Amerikan-İngiliz ortak heyeti tarafından 1995 yılından itibaren kazılmaya başlanmıştır. Kendisinin 2008 yılında emekli olmasının ardından, aynı zamanda başlangıcından beri kazı heyetinde görev alan Manchester Üniversitesi'nden Prof. Dr. Stuart Campbell kazı başkanlığını devralmış ve bu görevi 2012 yılına kadar sürdürmüştür.
2013 yılında İngiliz-Amerikan kazı heyeti Domuztepe kazılarını kendi rızalarıyla Hacettepe Üniversitesi arkeoloji bölümünden Doç. Dr. Halil Tekin'e devretmiştir. 2013-2014 kazı sezonlarında Doç. Dr. Halil Tekin’in Bilimsel Sorumluluğunda ve Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen çalışmalar, 2015 yılından itibaren Bakanlar Kurulu Kararlı bir kazı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi adına Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında devam etmektedir.
Domuztepe Höyüğünde eski kazı heyeti höyüğün farklı kesimlerinde “sondaj” niteliğinde kazılar gerçekleştirmiş ve yaklaşık 20 hektarlık genişliğe sahip yerleşim tümünde Geç Neolitik iskân saptamıştır. Yeni kazı heyeti höyüğün batı yükseltisinde başladığı kazılarda yüzey toprağının hemen altında Mezopotamya’nın Erken Kalkolitik dönemi olarak bilinen “Ubeyd” kalıntılarına rastlamıştır. Bu dönemin karakteristik bina türü olan “Üç Bölümlü” yapı planına sahip taş temelli yapıların yanı sıra yuvarlak planlı silolar ortaya çıkartılmıştır.
Domuztepe Höyüğünün ilk kez MÖ 7.000 civarında iskân edilmeye başlandığı ve MÖ 5200 civarında terk edildiği anlaşılmaktadır. Yaklaşık 2000 yıl kadar kesintisiz iskân veren bir höyük yerleşimi olan Domuztepe kazı buluntuları, yerleşimin bir taraftan Mezopotamya ile yakın ilişkisini, diğer taraftan da Çukurova ve Kuzey Suriye’deki çağdaşı yerleşimleriyle temas halinde olduğunu ortaya koymuştur.
Domuztepe Höyüğü, uzun erimli bir arkeolojik kazı olarak planlanmış olduğundan çalışmalar bu çerçevede yürütülmektedir.

(Hacettepe üniversitesi-Arkeoloji Bölümü)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.