Kahramanmaraş 'eli böğründe’ tescillenerek koruma altına alındı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuruyla Maraş Eli Böğründe’nin (Maraş Yanyana) coğrafi işareti alındı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin yöresel lezzetlerini, geleneksel el sanatlarını ve kültürel değerlerini koruma altına almak, bunların ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığını artırmak için tescil başvurularını sürdürüyor.
Türk Patent ve Marka Kurumu’na son olarak tescil ettirilen Maraş Gülü Motifi’nin ardından şimdi de Maraş Eli Böğründe’nin (Maraş Yanyana) coğrafi işaret tescili alındı.
Büyükşehir Belediyesi, KSÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölümü ve Kahramanmaraş Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası iş birliğiyle yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından hazırlanan 15 Kasım 2022 tarih ve 137 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak şehrin koruma altındaki ürünleri arasında yerini aldı. 

photo-2022-11-16-16-50-10.jpg
Vatandaşlar, şehrin önemli damak tatlarından eli böğründenin tescillenmesinden memnuniyet duyduklarını ve çok yerinde bir karar olduğunu ifade ettiler.
Kahramanmaraş Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Kanbur, “Çok mutluyuz tabi. Her şeyden önce Kahramanmaraş için her şey. Gerçekten Kahramanmaraş’ta yaygın olan yemek kültürü bütün Türkiye’de sözü edilen yerini buluyor. Çünkü hak ettiği yeri buluyor, o da bizim eli böğründemiz Kahramanmaraş’a has bir yemek kültürü. Biliyorsunuz eli böğründe demek, et bir tarafta sebzeler bir tarafta. Onu öyle fırına sokarsınız ve leziz Kahramanmaraş’ın yöresinden toplanmış biberi olsun, domatesi olsun yörenin damak tadını veren o bitkilerin insana verdiği aroma, et de öyle. O yüzden de güzel bir yemek meydana geliyor. Bundan sonra da ustalar geliyor. Kahramanmaraş’ta birbirinden ustalarımız gönüllerini, ruhlarını koyarak bu yemeğe bir lezzet katıyorlar. Bunun de geriye dönüşü nedir? Bunun tescillenmesiydi. O yüzden de Kahramanmaraş Belediyemize, esnaf odalarımıza ve bulunduğum Lokantacılar tatlıcılar odası olarak da konuşuyorum; elimizi, gönlümüzü vererek bunu Kahramanmaraş’a kazandırmak her şeyden önce. Biz bu markayı Kahramanmaraş’a kazandırdık. Nedir? Tescilini aldık, çünkü bizim hakkımızdı. Türkiye’de bu damak tadını almak için İstanbul’dan, Bursa’dan, her taraftan, Mersin’den Kahramanmaraş’a gelip soruyor, ya en güzel nerede yiyebilirim, eli böğründe varmış Kahramanmaraş’ta? Bütün ustalarımız öyle bir usta ki her birinin lezzeti ayrı bir lezzettir. Onun için de elini kolunu sallayarak her tarafa girebilirsin kardeşim. Çünkü bütün ustalarımız ona göre ayarlanmış, o leziz yemeği size sunabilmek için kendi kültürümüzden her şeyden vererek size bunu takdim ederler” dedi. 

2.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.