James Webb Uzay Teleskobu evrenin en net fotoğrafını çekti

James Webb Uzay Teleskobu evrenin en net fotoğrafını çekti

10 milyar dolar harcanarak NASA tarafından inşa edilen James Webb Uzay Teleskobu, çektiği en yüksek çözünürlüklü ve renkli fotoğraflarla gündemde.

ABD Başkanı Joe Biden, NASA’nın ünlü James Webb Uzay Teleskobu’ndan çekilmiş bir fotoğrafı kamuoyu ile paylaştı. Son dönemde hem ülkesinde hem de uluslararası kamuoyunda birçok krizle mücadele eden Biden, gündem dışı bir hareketle evrenin bu güne kadar çekilmiş en net ve parlak fotoğrafını paylaştı.

NASA fotoğrafların devamını yayınlayacak

Beyaz Saray tarafından yayınlanan görüntülerde Webb’in ilk kez yüksek çözünürlüklü ve renklendirilmiş fotoğrafları görülüyor. NASA’nın fotoğrafların devamını Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde yayınlayacağı kaydedildi.

10 milyar dolar harcanan ve bugüne kadar yapılmış en güçlü ve en büyük uzay bilimi teleskobundan çekilmiş görüntüler büyük merak uyandırmıştı. Biden’ın paylaştığı fotoğrafta evrendeki 4.6 milyar yıllık galaksi topluluğu görülüyor. Bu galaksi topluluğuna SMACS 0723 adı veriliyor.

Biden’la birlikte açıklama yapan NASA’dan Bill Nelson, “Bu, bizim galaksimizin şu zamana kadar çekilmiş en derin görüntü. Bu uzak galaksiler ve yıldızların bazıları daha önce hiç görüntülenmemişti” dedi.

“BU BENİ HAYRAN BIRAKIYOR”

Fotoğrafı paylaşan Biden, “Bu evrenimizin tarihi için yeni bir pencere. Ve bugün bu pencereden yeni bir ışığın ilk örneklerini görüyoruz. Başka dünyalardan ışıklar ve ufkumuzun ötesinde yıldızlar görüyoruz. Bu beni hayran bırakıyor” dedi.

Uzay teleskobunun “yerçekimi etkisi” adı verilen sistem ile keskin ve net fotoğrafları çekebildiği belirtilirken, James Webb Teleskobu’nun Büyük Patlama’dan yaklaşık 600 milyon yıl sonrasına kadar var olan galaksilerin bozulmuş şekillerini de fotoğraflarla kayıt altına aldığı aktarıldı.

Uzmanlar, bu büyük ve komplike sistemin daha ileriyi de görüntüleyebileceğini öngörüyor.

DEĞERİ 10 MİLYAR DOLAR

10 milyar Dolar değerindeki James Webb Uzay Teleskobu, geçen yıl 25 Aralık’ta devreye alınmıştı. James Webb Teleskobu, meşhur Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak nitelendiriliyor.

STEPHANS QUINTET

stephans-beslisi.webp

James Webb tarafından görüntülenen Stephan’s Quintet (Stephan Beşlisi) galaksi kümesinin görüntüsü, galaksilerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini ve etkileşimlerinin galaktik evrimi nasıl şekillendirebileceğini ortaya koyduğu belirtildi. İlk olarak 1787’de keşfedilen bu kompakt galaksi kümesinin, Pegasus takımyıldızından 290 milyon ışık yılı uzaklıkta yer aldığı aktarıldı.

James Webb Teleskobu’nun çektiği bu görüntü, Hubble Teleskobu’nca çekilen görüntüden çok da farklı görünmüyor fakat James Webb’in kızılötesi hassasiyeti, astronomlar için farklı özellikleri araştırma imkânı sağlıyor.

CARINA NEBULA

carina.webp

Dünyadan 7 bin 600 ışık yılı uzaklıkta bulunan Carina Nebula gaz bulutunun, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olduğu ve güneşten çok daha büyük kütleli birçok yıldıza ev sahipliği yaptığı belirtildi.

Karina Bulutlusu James Webb Teleskobu’nun selefi Hubble’ın da klasik hedeflerinden biriydi ancak Webb’in bu görüntüsü çok farklı bir görselleştirme sunuyor. Karina, gökyüzündeki en büyük ve parlak nebulalardan biri. Nebulalar yeni yıldızların oluştuğu geniş gaz ve toz bulutlarıdır.

WASP 96-B GAZ KÜTLESİ

wasp-96-b.webp

James Webb Uzay Teleskobu’nun fotoğrafladığı dev gaz kütlesi WASP-96b, bir ötegezegenin farklı dalga boylarında ışıklar içeren en ayrıntılı spektrumu olarak biliniyor.

Dünya’dan bin 150 ışık yılı uzaklıkta bulunan WASP-96b’nin, Jüpiter’in kütlesinin yarısına sahip olduğu ve her 3.4 günde bir yıldızının etrafındaki bir yörüngeyi tamamladığı belirtiliyor.

SOUTHERN RING

webb-1-1920x891.webp

Southern Ring adlı gaz kütlesinin Dünya’dan 2 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi. Aynı zamanda “Patlak Sekiz Bulutlusu” olarak da adlandırılan Southern Ring’in, ölmekte olan bir yıldızın etrafında genişleyen bir gaz bulutu içerdiği belirtildi.

“James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın en iyilerini temsil ediyor”

NASA Başkanı Bill Nelson, fotoğrafların paylaşılmasından sonra yaptığı açıklamada, “James Webb, NASA’nın en iyilerini temsil ediyor” ifadelerini kullanarak, “Bizi, bilim için risk almak ve ilham almak için ileriye taşıma yeteneğimizi koruyor. Keşfetmeyi ve insanlık için bir adım daha atmaya cesaret etmeyi asla bırakmak istemiyoruz” dedi. (İndigo)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.