İzlanda’da peş peşe depremler!

İzlanda’da peş peşe depremler!

İzlanda’da peş peşe depremler: Volkanik patlama endişesiyle acil durum ilan edildi.

İzlandalı yetkililer, dün yaptıkları açıklamada ülkenin güneybatı Reykjanes yarımadasını sarsan ve bölgede volkanik patlama olasılığının arttığına işaret eden bir dizi güçlü depremin ardından acil durum ilan ettiklerini duyurdu.

BBC’nin haberine göre, acil durum ilan eden yetkililer ülkenin güneybatısındaki Grindavik kasabasında önlem olarak tahliye kararı aldı.

İzlanda’da 33 aktif volkanik sistem bulunuyor; bu sayı Avrupa’nın en yüksek rakamı ve Ekim ayının sonundan bu yana binlerce sarsıntı kaydedildi.

İzlanda Meteoroloji Ofisinden (IMO) yapılan açıklamada, son haftalarda çevresinde binlerce sarsıntı yaşanan Fagradalsfjall Yanardağı‘nın patlamasından endişe edildiği bildirildi. Açıklamada, “Yakın bir tehlike söz konusu değil, tahliye kararı, Grindavik sakinlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik önleyici bir tedbirdir.” ifadesi kullanıldı.

Yaklaşık 4 bin kişinin yaşadığı kasabaya giden tüm yollar, trafiğin giriş ve çıkışını sağlamak için acil durumlar dışında kapatıldı.

Ekim sonundan bu yana İzlanda’nın güneybatısında 20 binden fazla sarsıntı yaşandığı kaydedildi.

Bölge 2021, 2022 ve 2023’teki patlamalara kadar 8 yüzyıl boyunca hareketsiz kalmıştı.

Grindavik kasabası boşaltılıyor

Cuma günü sismik serinin kaydedildiği bölgenin 3 kilometre güneybatısında yer alan yaklaşık 4 bin nüfusa sahip Grindavik kasabası için tahliye planları uygulamaya konuldu.

Sivil koruma otoritesi ayrıca Thor devriye botunu “güvenlik amacıyla” Grindavik’e göndereceğini duyurdu.

Perşembe günü, Grindavik yakınlarındaki jeotermal kaplıcalarıyla ünlü bir turistik yer olan ‘Mavi Lagün’ tedbir amacıyla kapatıldı.(İndigo)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.