Hac ve Umre Valizinde Neler Olmalıdır?
Hac veya Umre'ye giderken valizde neler olmalıdır? Hacca giderken yanımıza almamız gereken eşyalar nelerdir?
Hac, belirli zamanda Kâbe'yi ve etrafındaki bir kısım kutsal yerleri usûlüne uygun olarak ziyâret etmek ve buralarda yapılması gereken diğer menâsiki yerine getirmektir.
Umre, imar etmek demektir. Hedefimiz kalbimizi yeniden imar etmek, hayatımıza yeni bir başlangıç yapmaktır.
Hac veya umreye gidecek kişinin yolculuğa çıkmadan önce çevresindekilerle ve hukuku olan kimselerle helalleşmesi adaptandır. Ayrıca hac ve umre yolculuğunda yanımıza alacağımız en önemli azık takva azığı olacaktır.
Bununla birlikte bu kutlu sefer öncesi valizimizde bulunması gerekenleri sizler için sıraladık.
HAC VE UMRE VALİZİNDE NELER OLMALIDIR?
1- İhram
Erkek hacıların yanına mutlaka alması gereken şey ihramdır.
İzâr ve ridâ denilen iki parçadan oluşan dikişsiz kumaş veya havludur. İzâr belden aşağıya sarılır, ridâ ise vücudun üst kısmına örtülür. İlave bir umre yaparsanız yıkanmış ihramınızı yeniden kullanabilirsiniz. Diğer zamanlarda ve ibadetlerinizi yaparken normal kıyafetleriniz yeterli olacaktır. Herhangi bir kısıtlamaya tabi değilsiniz.
2- İhram Kemeri
Belden aşağı giyilen izarın düşmemesi için takılan kemer.
3- Kur’an-ı Kerim, Seccade, Umre Dua Kitabı, Tesbih
Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu çantada Kur’an-ı Kerim, seccade, umre duaları kitabı ve tesbih bulunmaktadır.
4- Bel Cüzdanı
Değerli eşyanızı (para, telefon, oda anahtarı vb.) içine koymak için ipli bir boyun veya bel cüzdanı/çantasıdır.
5- Terlik
Erkekler İhramlı iken topukların ve âşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur. Cezası da giyme süresine göre değişir. Bir gündüz veya geceden az giymiş ise sadaka, bir gündüz veya gece giymiş ise dem gerekir.
Başta konakladığınız mekan olmak üzere bölgenin sıcak olması nediyle yanınızda bir abdest birde normal terlik bulunması iyi olacaktır. Bunları Türkiye’den götürebileceğiniz gibi Mekke veya Medine’den de temin edebilirsiniz.
6- Kıyafet
Umreye giderken yanınızda yeterli sayıda iç çamaşırı götürmelisiniz. Ayrıca yanınıza rahat ve açık renkli, ince, pamuklu ve keten rahat alt - üst kıyafetler hava sıcaklığı sebebiyle daha rahat olacaktır.
Hanımlar, içini göstermeyen bol kıyafetler tercih etmelidir.
Mevsimine göre, özellikle Medine-i Münevvere’de gece ve sabaha doğru kısa süreli serinlik olabilir.
Ayrıca klimaların olumsuz etkisinden kendinizi korumak için yelek veya şal gibi bir kıyafet bulundurmanız da faydalı olacaktır.
7- Kişisel Bakım Çantası
İçerisinde Tıraş malzemeleri, tırnak makası, diş fırçası, diş macunu, tarak, banyo malzemeleri, hanımlar için hijyen paketi vb.
Banyo ve el havlusu, sabun ve tuvalet kağıdı otellerde bulunmaktadır. Dilerseniz kendiniz de alabilirsiniz.
Otellerde ütü odası bulunmaktadır. Yanınıza dilerseniz seyahat ütüsü alabilirsiniz.
Otellerde çamaşır makinaları bulunmaktadır. Yanınıza çamaşır makinesi deterjanı alabilirsiniz.
8- Güneş Gözlüğü ve Güneş Kremi
Sıcak ve güneşli bir iklime gidildiği için güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu krem alabilirsiniz.
9- Tavaf Patiği (Normal Patik)
Kabe’yi tavaf ederken ayakkabıları çıkarıp çoraplarla tavaf yapılmaktadır. Bu esnada ayakkabılarınızı sırt çantanıza alacağınız çantanız olabilir. Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği askılı çantayı da kullanabilirsiniz. Ayrıca tavaf esnasında kullanım tercihinize göre tavaf patiği, normal patik veya çorap tercih edebilirsiniz.
10- Powerbank
Powerbank kabin bagajına koymanız gerekmektedir. Isınıp ısınmadığına dikkat edilmesi gerekir.
11- Sağlık Çantası
Diyanet İşleri Başkanlığının bünyesinde Hac ve Umrede hizmet veren sağlık ocağı ve hastane mevcuttur. Ancak sürekli kullandığınız ilaçlar varsa bunları mutlaka yanınıza almalısınız.
Kolaylık olması açısından ağrı kesici, bulantı hapı, ateş düşürücü, topuk kremi gibi sağlık malzemeleri bulundurabilirsiniz.
Ayrıca dudak koruyucuları ve sıcaktan kaynaklı pişikler için krem veya bebe pudrası alabilirsiniz.
12- Minik Bir Makas
İhramdan çıkabilmek için erkeklerin saçlarını kısaltmaları ya da kazıtmaları hanımların ise saçlarından bir parça kesmeleri gerekmektedir. Bunun için yanınızda minik bir makas bulundurabilirsiniz. Kesici ve delici malzemelerinizi uçak alt bagaj valizine koymanız gerekmektedir. Kabin valizine konuşan bu tür malzemeler güvenlikten geçmemektedir.
13- İğne-İplik
İhtiyaç halinde kullanacağınız küçük bir iğne-iplik seti bulundurmanız faydalı olacaktır.
14- Resmî belgeler
Pasaport, aşı kartı, hac-umre kimlik kartı, Hac Vizesi vb. Resmi belgelerinizi ve yurt dışı çıkış harcınızı unutmayınız. Yurt dışı çıkış harcı mobil bankacılık uygulamaları üzerinden “ödemeler” sekmesinden kolayca yatırılabilmektedir.
Kaynak: Diyanet Haber
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.