George Orwell kimdir?

George Orwell kimdir?

George Orwell’ın asıl adı ile Eric Arthur Blair 25 Haziran 1903 yılında Motihari Hindistan’da dünyaya geldi. Orwell’in babası İngiliz, annesi ise Fransız asıllıydı. George Orwell Londra’da bulunan Eton Koleji’nde burslu olarak okudu.

Ünlü distopya yazarı Aldous Huxley, George Orwell’in Eton Koleji’nde Fransızca öğretmeniydi. Şöyle ki George Orwell 1949 yılında 1984 isimli romanını yazdı ve bir kopyasını da öğretmeni Aldous Huxley’e gönderdi. Orwell’in kitabını gönderdiği Aldous Huxley de distopya roman türünde kült bir eser olan Cesur Yeni Dünya’yı 1984’ten 17 yıl önce yazmıştı. George Orwell’in Fransızca öğretmeni Aldous Huxley’den edebi manada etkilendiğini söylemek bu noktada yanlış olmaz.

Orwell 1922 yılında bir İngiliz sömürgesi olan Burma’ya(şimdiki Myanmar) gitti. Burada kısa süreliğine İmparatorluk Polis Teşkilatı’nda görev yaptı. Yazarlık yapmadan önce ekonomik zorluklar nedeniyle birçok mesleği yaptı.

George Orwell 1984 kitabını yazdığı süreçte tüberküloz hastalığıyla boğuşuyordu. George Orwell 1984 romanı yayımlandıktan 7 ay sonra, 21 Ocak 1950 yılında Londra’da hayatını kaybetti.

George Orwell Kitapları

George Orwell deyince birçoğumuzun aklına yazarın en ünlü romanları olan 1984 ve Hayvan Çiftliği kitapları gelir. Ancak George Orwell yazarlık hayatı boyunca 10 kitap ve birçok makale yazmıştır.

1- Paris Ve Londra’da Beş Parasız: George Orwell’in yayımlanan ilk kitabıdır. Paris Ve Londra’da Beş Parasız isimli kitabı Orwell’in Paris ve Londra’da yaşadığı ekonomik zorlukları anlattığı kitaptır. Orwell zaman zaman evsizlerle birlikte yaşamış ve kuru ekmekle karnını doyurmuştur.

2- 1984: George Orwell’in en çok bilinen romanlarından olan 1984, 1948 yılında yayımlanmıştır. George Orwell’in Büyük Birader karakteriyle Stalin’i ve sosyalizmi eleştirmektedir.1984 distopya roman türünün en çok bilinen örneklerinden birisidir. George Orwell kitaba Avrupa’daki Son Adam ismini vermek istemiş ancak yayınevi buna müsaade etmemiştir. 1948 yılının 4 ve 8 rakamlarının yerlerini değiştirerek kitaba 1984 ismini koymuştur. 1984 isimli roman Türkçe’ye ilk kez 1984 yılında çevrilmiştir.

3-  Hayvan Çiftliği: Roman ilk olarak 17 Ağustos 1945 tarihinde yayınlanmıştır. Fabl tarzında yazılmış, siyasi hiciv türünde bir roman olan Hayvan Çiftliği’nde Orwell hayvanları anlatıyormuş gibi gözükse de devletleri, siyasileri ve rejimleri sert bir şekilde eleştirmiştir.

4- Burma Günleri

5- Papazın Kızı

6- Zambak Solmasın

7- Wigan İskelesi Yolu

8- Katalonya’ya Selam

9- Faşizm Kehanetleri

10- Neden Yazıyorum

george-orwell-kimdir.jpg

1984.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.