Filistin Neden Önemlidir?

Filistin Neden Önemlidir?

Filistin yalnız Müslümanlar için değil diğer Semavi dinler için neden önemlidir? Fatma Çatak, Filistin’in Semavi dinler açısından önemini yazdı.

Filistin, Akdeniz’in güneydoğu ucunda, Asya ile Afrika arasında köprü konumunda bulunan tarihî bölgedir. (DİA)

FİLİSTİN’İN SEMAVİ DİNLER AÇISINDAN ÖNEMİ

Filistin, yalnız Müslümanlar için değil, Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi İbrahimî / Semâvî dinler için de önemli bir coğrafyadır. Biz müslümanlar için Filistin coğrafyasının kalbi olan Kudüs son derece ehemmiyetli ve mukaddestir. İlk kıblemiz, dünya üzerinde kurulan ikinci mâbed ve üçüncü Harem’imiz; Kudüs’te Mescid-i Aksa külliyesi içerisindedir.

Kudüs (Beytü’l-Makdis), İslâm şehridir. Mîrâc’a ev sahipliği yapan mukaddes beldedir. İsrâ sûresinde; “çevresini mübârek kıldığımız yer” (Bkz. el-İsrâ, 1.) olarak zikredilir. Dünya’da “Arz’ın Arş’a en yakın olduğu yer” olarak tarif edilir. Peygamber kokulu şehirdir. Pek çok peygamber, tebliğ vazifesini bu coğrafyada yerine getirmiştir. Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, Mîrâc’a yükselmeden önce, Mescid-i Aksâ’da imam olup peygamberlere namaz kıldırmıştır.

Yahudiler, bu toprakları bizim de îman ettiğimiz peygamberlerine ev sahipliği yaptığı için kutsal sayarlar. Fakat onlar için asıl önemli olan, muharref Tevrat’ta yer alan: “O günde Rab Hazret-i İbrahim’e ahdedip dedi: «Mısır Irmağı’ndan (Nil Nehri) büyük ırmağa (Fırat Nehri) bu diyarı senin zürriyetine verdim.»” cümlesidir. “Vaad edilmiş topraklar / Arz-ı Mev’ud” adını verdikleri bölge içerisinde Kudüs de yer almaktadır.

Yahudiler, Hazret-i Süleyman’ı bir peygamber olarak değil, kral olarak tanırlar. (King Solomon/Salamon). Onlara göre Süleyman -aleyhisselâm-, kutsal mâbedi inşâ etmiştir. Mâbedin bulunduğu tepeye “Sion Tepesi” adı verilmiştir. Zamanla mâbed yıkılmış, yahudiler farklı coğrafyalara sürgün edilmiştir. Siyonist projeye göre, Arz-ı Mev’ûd ele geçirilip, mâbed/ tapınak tekrar inşâ edilecektir.

Hristiyanlar için Kudüs, Hazret-i Îsâ’nın doğum yeri olması bakımından önemlidir. Hıristiyanların kıblesi ve hac merkezidir. İnanışa göre, Hazret-i Îsâ -aleyhisselâm-, Kudüs’ün Beytü’l-lahim bölgesinde doğmuştur. Hazret-i Îsâ’nın çocukluğunun bir bölümü burada geçmiş, (onlara göre) çarmıha burada gerilmiş ve burada yeniden dirilmiştir. Hristiyanlar için Kudüs, günahtan kurtuluşun yaşandığı esrarlı mekân, Mesih’in ikinci kez dönüş yeridir. İlk kilise burada kurulmuş, ilk Hristiyan topluluk bu şehirde oluşmuştur. Kutsal Ruh, Pentekost günü havârîlerin üzerine Kudüs’te inmiş ve İncil dünyaya Kudüs’ten yayılmıştır.

Kaynak: Fatma Çatak, Altınoluk Dergisi, Sayı: 458

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.