Döviz ve altın alımındaki valör uygulaması kaldırıldı!

Döviz ve altın alımındaki valör uygulaması kaldırıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu(BDDK), döviz ve altın alımında geçerli plan 1 günlük valör uygulamasını kaldırdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Kurulun 08.12.2020 tarihli toplantısında, 07.12.2020 tarih ve 32521522-101.02.01-E.18150 sayılı yazının incelenmesi sonucunda;

Kurulun 20.05.2019 tarihli ve 8374 sayılı Kararı ile getirilen; gerçek kişilerin günlük 100.000 USD ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulama ile Kurulun 21.05.2020 tarihli ve 9033 sayılı Kararı ile getirilen; gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasına, bu Kararın Kuruluş Birlikleri vasıtasıyla tüm bankalara duyurulmasına ve Kurum web sitesinde yayımlanmasına 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 93 üncü maddesi kapsamında karar verilmiştir.

Valör uygulaması nedir?

İşlem yapılış tarihi ile işlemin gerçekleşme tarihi arasındaki farkı tanımlamak için kullanılan finans terimidir.

Bankacılıkta valör tarihi, genel olarak bankadan çıkan bedellerde paranın çekildiği gün; bankaya giren bedellerde ise bir sonraki iş günü olarak kabul edilir.

‘Valör tarihi’ birçok bankacılık işleminde karşımıza çıkar. Örneğin para transferlerinde paranın hesaba geçeceği ileriki bir tarih için, alınan kredinin faiz borçlanmasının başlayacağı gün için ya da yatırılan mevduatın faiz kazanmaya başlayacağı gün için bu terim kullanılmaktadır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.