Daşçı, “Seçeceğiniz meslek sizi mutlu etmelidir!” 

Daşçı, “Seçeceğiniz meslek sizi mutlu etmelidir!” 

Maarif Anadolu Lisesi’nde “Kariyer Günleri” kapsamında Eczacı Fatmanur Daşcı öğrencilerle buluştu… 

Program, Okul Müdürü İbrahim Halil Kaymaz’ın katılımcıları konuşması ile başladı. 

Okul Müdürü İbrahim Halil Kaymaz: “Programın hazırlanmasında emeği gecen basta Rehberlik Servisi olmak üzere, konuşmacımız Eczacı Fatmanur Daşcı’nın eski öğretmeni olan Şirin ÇAY hocamıza teşekkür ederiz. Gönül isterdi ki sizi bu program için okulumuzda ağırlayalım. Ancak malum şu an bulunduğumuz şartlar nedeniyle böyle bir buluşma gerçekleştiremedik. Bu durumda bile Rehberlik Servisimiz ve Şirin ÇAY hocamız vesilesi ile sizleri aramızda görmekten mutluluk duyduk. Katılan tüm öğretmen, öğrenci ve velilerimize teşekkür ederiz” dedi. 

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışman Öğretmeni Muhammed Buluntu kısaca Fatmanur Daşcı hakkında bilgi verdi. Daha sonra Fatma Hanım ilk defa konuşmacı olarak bir programa katıldığını ve bundan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Daşcı: “umarım programda kendimi ve mesleğimi doğru bir şekilde ifade ederim ve siz değerli öğrencilere rehber olabilirim bu alanda” dedi. 

zoom-meeting-24-02-2021-20-05-28.png

Daha sonra program soru cevap şeklinde devam etti:

Rehberlik ve Psikolojik Danışman Muhammed Buluntu: “Size eczacılık mesleğini sevdiren nedir?” 

Eczacı Fatmanur Daşcı: “Aslında her öğrenci gibi ben de tıp istiyordum. Ancak sınavda yeterli puanı alamadığım için hayallerime en yakın bölümün eczacılık olduğunu düşündüm ve hayallerimi gerçekleştirdiğimi düşünüyorum çünkü mesleğimi çok seviyorum. 

Alan bazında lisede biyoloji ve kimya dersleri özelinde ilgisi olan öğrencilerin daha rahat başarabileceği ve okurken zevk alacakları bir meslek olduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversite eğitimleri boyunca ders bazında daha çok görecekleri biyoloji ve kimya konuları olacak. 

Meslek seçimi çok önemli biz 17/18 yaşlarında hayatımıza yön vermeye çalışıyoruz. Ancak bu süreç çok zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. İnsan öncelikle kendini tanımalıdır. Kişinin, hedeflerine, ilgi ve istek alanlarına göre meslek seçmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle şimdiden çocuklar hedeflerimizi gözden geçirmeliyiz. Bundan sonraki hayatımız boyunca bu işi severek yapabilecek miyiz, mutlu olabilecek miyiz diye sorgulamalıyız. Ben her gün işe giderken sevdiğim işi yaptığım için mutlu gidiyor mutlu geliyorum. 

Buluntu: “Lisede okurken ki çalışma düzeniniz hakkında bize biraz bilgi verebilir misiniz?” 

Daşcı: “Öncelikli olarak disiplinli olmak ve düzenli çalışmak gerekli. Ailem hayatım boyunca kendi ayaklarımın üzerinde durmam gerektiğini öğretti. Bu nedenle adımlarımı atarken hep kendi geleceğim için kararlı ve sistemli bir şekilde yol aldım. Bu nedenle 9. sınıftan itibaren düzenli olarak ders çalıştım. Ama ben okurken iyi bir lisede okudum. Temelim zaten sağlamdı. Düzenli çalışma ile ben inanıyorum ki tüm öğrencilerimiz hedefini gerçekleştirecektir. 

Anne babalarımız bize prens ve prenses olmayı öğretti. Bu şekilde büyüttüler belki bizi. Ama okul hayatı bitince bizler bunun bu şekilde olmadığını ve aslında prens-prenses hikâyelerinin sadece masallarda kaldığını anlıyoruz. Bu nedenle kendi ayaklarımız üzerinde durmak için şimdiden çalışmamız gerekiyor. Hedefimiz ne ise onun için şimdiden yola koyulmamız gerekiyor.” 

Buluntu: “Mesleğinizi seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli kişilik özellikleri nelerdir? Siz bir eczacıyı nasıl tanımlarsınız ?” 

Daşçı: Bir kere iyi bir eczacı sabırlı olmalı. İnsan psikolojisinden anlamalı çabuk öfkelenen insanlar için bu meslek yapılması zor olabilir. Çünkü sürekli hasta insanlarla ile ilgileniyorsunuz ve onlara karsı anlayışlı olmanız gerekiyor. 

Araştırmacı olmalı bir eczacı sevecen olması ve iyi bir takipçi gözlemci olması gerekiyor. Sonuçta yarı resmi bir kuruluş. Ayrıntılara önem vermeli ve mutlaka düzenli olmalı diyebilirim. 

Buluntu: “Eczacılığın çalışma alanları nelerdir peki sadece eczanelerde mi çalışılıyor yoksa daha farklı alternatifler mevcut mu?” 

Daşcı: “Farklı çalışma alanları tabi ki mevcut. Sadece eczanelerde çalışmıyoruz. Birçok farklı alanda kamu kurum ve kuruluşlarında özel ilaç şirketlerinde kozmetik firmalarında yani birçok alternatif çalışma alanı mevcut. Ama bunları yapmak için öncelikle üniversitede okulu bitirdiğiniz zaman hangi bünyede çalışmak istediğinize karar verip o zaman o alan üzerine çalışma yapmaya başlamak daha uygun olacaktır. Üniversitede bile 100 kişi arasından sizin yeriniz nedir? Bunu sorgulamanız kendinize ne kattığınızı ve sizi kişisel olarak ne tatmin ediyor bunlar hakkında düşünmelisiniz.” 

Buluntu: “Peki eczacılık mesleğinin zor yanları nedir ?” 

Daşçı: Belirli periyotlarda nöbet tutuyoruz ve nöbetten sonraki gün de aynı şekilde devam etmek zorunda kalıyoruz çalışmaya. En yorucu kısmı bu olabilir. 

Bazen ilaç bulmakta zorlanıyoruz. Depolarda ilaç olmuyor, hastaya için önemli. 

Bir de hata yapma korkusu aslında. Zorlu yanlarından birisi dikkatli ve özenli olmak zorundayız. 

Bu işin yüzde 50’si bilgi, yüzde 50si ise insan psikolojisinden anlamaktan geçiyor.” dedi.

Program Eczacı Fatmanur Daşcı’nın iyi dilek temennileri ve Okul Müdürü İbrahim Halil Kaymaz’ın Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışman Öğretmenleri Muhammet Buluntu, Fatih Akçakale, İngilizce Öğretmeni Şirin Çay’a teşekkürleri ile sona erdi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.