Birbirinden Renkli Sömestr Önerileri!

Birbirinden Renkli Sömestr Önerileri!

Hem dinlenebilmek hem de keyifli zaman geçirebilmek adına öğrencilerin dört gözle bekledikleri yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı.

Sosyal becerilerin gelişmesinde sosyal ortamların öneminin büyük olduğunu belirten Moodist Hastanesi’nden Psikolog İrem Bengü Yılmazcan, “Çocuklarda sosyal beceri kazanımı küçük yaşlarda başlar ve hayat boyu devam eder. Çocukların sosyal beceri kazanmasında sosyal ortamlar ve ailelerin bu anlamda tutum ve davranışları etkilidir” diyor.

Yarıyıl tatili çocukların sosyal becerilerini geliştirmek adına önemli bir süreç olabiliyor. Bu süreçte çocukların okul dışında sosyal ortamlarda bulunması hem aileleri ile zaman geçirmek hem de farklı sosyal ortamlara katılmalarını sağlamak adına faydalı. Ebeveyni ile çocuk arasında güvenli bir ilişkinin önemli olduğunu belirten Çocuk Ergen Psikoloğu İrem Bengü Yılmazcan şöyle devam ediyor: “Çocuğun ilk tanıdığı insanlar olan anne-babasıyla ilişkileri, daha sonra kuracağı arkadaşlık ilişkilerinde model görevi görür. Çocuklar gözleyerek ya da model alarak sosyalleşirler. Bu nedenle çocuğunuzun olumlu yönlerini, başarılarını överken somut olarak davranışa odaklanın. Bir sınav sonucu açıklandığında önce iyi yaptığı, başardığı sorular ile ilgili konuşun. Daha sonra geliştirebileceği alanlar üzerinde durun. Sadece eksik ya da yanlış olana odaklanmayın. Yarıyıl tatilini de bu anlamda çocuğunuzla vakit geçirerek, onunla sohbet ederek ve ona rol model olarak geçirin.”

Çocuk Ergen Psikoloğu İrem Bengü Yılmazcan, çocukların sosyal becerilerinin nasıl gelişeceği konusunda şu önerilerde bulunuyor: 

1.     Çocuğunuzla iletişim kurarken göz teması kurmaya özen gösterin. 

2.     Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin.

3.     Çocuğunuza empati yapmayı öğretin.

4.     Akranları ile iletişim kurabileceği alanlar yaratın. 

5.     Oyun kurma becerisini destekleyin.

6.     Doğru rol model olun.

7.     Güçlü olduğu alanlara odaklanın.

Çocukların, akranları ile kurdukları olumlu ilişkiler sayesinde iş birliği gibi sosyal beceri gelişimlerini tamamlayacağını ve psikososyal gelişim evrelerini başarılı bir şekilde geliştirebileceğini belirten Yılmazcan, çocuklar için düzenlenen kültür-sanat etkinliklerinin hem akran ilişkilerini geliştirmek hem de aileleri ile keyifli zaman geçirebilmek adına güzel bir alternatif olabileceğini belirtiyor. 

Çocuk Ergen Psikoloğu İrem Bengü Yılmazcan’dan yarıyıl tatili için pedagojik destekli etkinlik önerileri:

1.     Sakıp Sabancı Müzesi: Pedagojik destekli çocuk sanat atölyeleri; yaratıcı düşünme ve sanatsal üretim ile çocukların zihinsel, sosyal ve duygusal becerilerinin gelişmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.  

2.     Arter İstanbul: Sergi turuyla  çocuklar sergilenen yapıtlar üzerine sohbet edebilir ve bu yapıtlardan yola çıkarak kendi tasarımlarını üretebilirler. 

3.     Pera Müzesi: “Paula Rego: Hikâyelerin Hikâyesi” sergisi kapsamındaki çocuk sanat atölyelerinde katılımcılar geleneksel masalları günümüze uyarlıyor, duygu ve düşüncelerin sanatsal ifade aracı olan resimli hikâyeler tasarlıyorlar. 

4.     Minizoo Cam Atölyeleri: Çocuklar cam atölyesinde, cam sanatı ile tanışarak el becerilerini geliştirirken el yapımı cam tasarımların nasıl bir emekle üretildiğini keşfettikleri bir yolculuğa çıkıyorlar. 

5.     İstanbul Oyuncak Müzesi: Çocuklar için çocuk sanat atölyeleri ve çocuk tiyatroları düzenlenmektedir. 

6.     Rahmi Koç Müzesi: Çocuklar öncelikle Rahmi Koç Müzesini gezerek, müzede gördükleri eserleri kendi hayal dünyalarına göre tasarlayarak, eğlenebilirler. 

7.     Çocuklara Özel Resim Müzayedesi: Çocuklara sanatı sevdirmek ve koleksiyonerlik bilincini geliştirmek amacıyla çocuklara özel 20 Ocak’ta Akasya Avm’ de sergilenecek. 21-22 Ocak’ta da minik sanatseverler müzayede deneyimini yaşayacaklar.

8.     The NBA Exhibition: NBA’in etkileşimli global sergisi “The NBA Exhibition”, 5 Şubat 2023 tarihine kadar Ataşehir Metropol İstanbul’da sergilenecek.  

9.     Çocuk Tiyatroları: Sömestr tatilinde neredeyse İstanbul’un her ilçesinde bulunan çocuk tiyatrolarına ailecek giderek keyifli zaman geçirebilirsiniz. Bunlardan bazıları; Küçükçekmece CKSM Sahnesi, “Güneşle Buluşmak İsteyen Kardam Adam” isimli çocuk tiyatrosu, Zorlu PSM, “Peter Pan ve Varolmayan Ülke” ve “Kusursuz Dünya Müzikali” isimli çocuk tiyatrosu, Kozzy Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi “Fareli Köyün Kavalcısı”, ve “Şeker Portakalı” isimli çocuk tiyatrosu, Profilo Kültür Merkezi “Sebzeler Ülkesi” ve “Okyanus Müzikali” , Caddebostan Kültür Merkezi “Hansel ve Gretel Doğa Dostları” isimli çocuk tiyatrosu, İstanbul Oyuncak Müzesinde “Da Vinci Bana Dedi Ki”, “Masal Fabrikası”, “Bir İbiş Masalı” isimli çocuk tiyatroları. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.