BESLENMEDE 7 YAZ KURALI

BESLENMEDE 7 YAZ KURALI

Gündüzler uzuyor, havalar ısınıyor, yaz aylarının gelmesiyle beslenme düzenleri de değişebiliyor. Peki, vücut sistemimiz bu değişikliklere; yani yaza hazır mı?

Yaz mevsimini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için vücudumuzun ve beslenmenin yaz mevsime adapte edilmesi gerekiyor. Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı yaz beslenmesinde dikkat edilmesi gereken kuralları anlatıyor.

-Metabolizmanıza Yaz Ayarı Yapın

-Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bu sıcak havalarda beslenme şekline, seçilen besinlere, miktarına, nasıl pişirildiğine, hangi öğünde tükettiğine bile dikkat etmek gerekiyor. Çünkü yazın vücudumuz daha çok sıvı kaybeder ve bu atılan sıvının yerine konulabileceği bir beslenme planı uygulamak gerekir.

-Yağda kızartma yerine ızgarada pişirmeyi tercih edin. Ne yediğiniz kadar nasıl pişirdiğiniz de önemlidir. Yanlış pişirme tekniği besin değerinin kaybedilmesine yol açabilir. Örneğin; sağlıklı olan balık eti kızartıldığında maalesef omega 3 kaybına uğrar. Bunun için besinleri kızartma yerine ızgara yöntemi ile pişirin. Sebzeleri de fazla pişirmeyin.

-Süt sağlıklı bir besindir; ama yaz aylarında daha çok kefir ve yoğurt tüketebilirsiniz. Kefir, faydalı bağırsak bakterilerini arttıran önemli bir probiyotiktir. Sindirim sisteminin çalışmasına destek verir.

-Yemeklerinizde katı yağlardan uzak durun, bitkisel sıvı yağlar kullanın. Sızma doğal zeytin yağı güzel bir seçimdir. Sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Zeytin yağı vitamin ve mineral emiliminin artmasına da yardımcı olur.

-Sık sık baklagiller tüketin. Kolesterolün vücuttan atılmasını sağlayan baklagilleri haftada 3-4 kez tüketebilirsiniz. Mercimek, nohut, barbunya, bezelye gibi seçimlerle baklagil tüketiminde çeşitlilik yaratın.

-Yaz aylarında sıvı kaybını engellemek için bol su için. Günde 2-3 litre su tüketimi zaten rutin olarak yapılmalı. Ter ile vücuttan atılan mineralleri yerine koymak için de doğal soda içebilirsiniz. Yaz aylarında hem serinlemek hem de daha enerjik hissetmek için magnezyum ve kalsiyum kaynağı sodadan günde 2 şişe kadar içebilirsiniz. Gazlı içecekler anlık serinleme sağlasa da bir faydası olmaz, tam tersi günlük kalori alımınızı artırır.

Tatlı tüketmeyi sevenler yaz aylarında daha çok hafif tatlılara yönelmeliler. Kalorisi yüksek olan hamurlu, şerbetli tatlılar yerine daha az kalorili sütlü tatlıları, dondurmayı ya da meyveyi tercih edebilir. Bu tatlar yaz aylarında hem serinlemenize hem de daha az enerji almanıza destek olur. Tabi bunda da porsiyon kontrolü önemlidir. Meyve tüketimini günlük 2-3 porsiyon ile sınırlamanız gerekir.

Yaz mevsimini sağlıklı ve dinç bir şekilde geçirmek için bol sebze tüketin ve sebze çeşitliliğine önem verin. Sebzeleri pişirmeden çiğ ve taze olarak tüketmeye çalışın. Vitamin kaybı olmaması için doğradıktan hemen sonra tüketin. Sebzeleri demir emilimini için kullanabilirsiniz. Örneğin; etin yanında C vitamini açısından zengin olan yeşillikler ve kırmızı biberden oluşan bol limonlu bir salata tüketerek demir emilimini artırabilirsiniz.

Yazın Hem Ödem At Hem Enerji Kazan

Yaz günlerinde hem ödem atmak hem de enerji kazanmak için kendinize bir takım destekler hazırlayabilirsiniz. Örneğin; sabah kalktığınızda eğer kahvaltınızı geç yapacaksanız öncelikle kereviz sapı, salatalık, limon, su ve az soda karışımı ile hazırladığınız içeceğinizi içebilir daha sonra hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bu içecek, hem ödem atmaya hem de halsizliği gidermeye yardımcı olacaktır. Haftanın 2-3 günü tüketebilirsiniz. Yaz aylarında tuzlu yiyecekler ödemi artıracağı için ara öğünlerde kendi sıktığınız ve şeker eklemediğiniz ananas ya da vişne suyunu da içebilirsiniz. Bu içecekler de size enerji verecek ve ödem atmanıza destek olacaktır.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.