Bakan Pakdemirli Aycan’ın soru önergesini yanıtladı

Bakan Pakdemirli Aycan’ın soru önergesini yanıtladı

Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak cevaplanması için orman yangıları ile ilgili bir soru önergesi verdi. Bakan Pakdemirli Aycan’ın önergesini yazılı olarak cevaplandırdı.

Aycan soru önergesinde, ‘Kahramanmaraş orman yönünden zengin bir ildir. 2020 Yılında Kahramanmaraş’ta ve diğer illerimizde orman yangınları yaşanmıştır.

Bu kapsamda;

1-Kahramanmaraş’ta ormanlık alanların şehir genelinde yüzölçümü ne kadardır? Bunların vasıfları nelerdir? Bozuk ormanlık alanlarının ağaçlandırılması ile ilgili planınız nedir?

2-2020 Yılında Kahramanmaraş’ta kaç orman yanını yaşanmıştır? Bu yangınlarda ne kadar ormanlık alan yanmıştır? Bu alanlar için ne yapmayı planlıyorsunuz?

3-Yaşanan orman yangınlarının nedeni nedir? Kişisel kusur oranı nedir? Bu konuda neler yapılmıştır? Kahramanmaraş’ta orman yangınlarının olmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır? ‘ sorularını yöneltti.

bakanpakdemirli-001.jpg

Bakan Pakdemirli yazılı cevabında;

‘Kahramanmaraş ili genel alanı 1.433.300 ha. dır. Ormanlık alan toplamı 521.413 ha. dır. Bu alanın 205.620 ha. verimli, 315.793 ha. bozuk orman alanıdır. Kahramanmaraş ili % 36 ormanlık alana sahiptir.

Bozuk orman alanı ile ilgili olarak; ağaçlandırma, rehabilitasyon, toprak muhafaza, tabii ve suni gençleştirme alanları olarak 2016-2019 yılları arasında Kahramanmaraş ilinde 192.730 dekar alanda çalışma yapılmış olup bu dönemde yaklaşık 22.000.000 adet fidan üretimi gerçekleştirilmiştir.

01 Ocak- 10 Aralık 2020 tarihleri arasında Kahramanmaraş ilinde 93 adet orman yangını meydana gelmiş, bu yangınlarda 304 hektar orman alanı zarar görmüştür. Yangından zarar gören ormanlar alanlar rehabilitasyon, tensil ve ağaçlandırma çalışmaları tekrar ormanlaştırılmaktadır. Bu sahalarda; arazide yanan sahalarda bulunan orman emvallerinin boşaltılma çalışmalarına başlanılmış olup, 2021 yılı ilkbaharında toprak işleme çalışmaları yapılarak dikim faaliyetleri tamamlanacaktır.

Orman yangınlarının sebepleri araştırıldığında 2020 yılında meydana gelen yangınların %10 u yıldırım kaynaklı doğal yangınlardır, diğer yangınlar insan kaynaklıdır. İnsan kaynaklı yangınların büyük kısmı ihmal ve dikkatsizlik (bahçe temizliği, anız ve bitki örtüsü yakılması, piknik, çoban ve avcı ateşleri, sönmemiş sigara vb. ) sonucu çıkan yangınlardır. Orman yangınlarına sebep olanların tespit edildiğinde kolluk kuvvetlerince adli işlemler yapılıp, ceza davaları açılmakta ve zarar tazmini yoluna gidilmektedir. Orman yangınlarının önlenmesi kapsamında tüm ülke genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da eğitim ve bilinçlendirme ve teknik çalışmalar yapılmaktadır.' 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.