
Bakan Kurum: “Kayıt dışı tek metrekare 2B alan kalmayacak”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. kuruluş yılı dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen törende önemli açıklamalarda bulundu.
Kurum, 2B arazileriyle ilgili çalışmalar kapsamında yıl sonuna kadar orman vasfını yitirmiş tüm alanların tespit edileceğini ve mülkiyet hakkı bekleyen yaklaşık 5 milyon vatandaşın tapularına kavuşacağını duyurdu.
“Kayıt dışı alan kalmayacak”
Bakan Kurum, tapu ve kadastro teşkilatının modernizasyon çalışmalarına dikkat çekerek, “Tapu teşkilatımızla kayıt altına alınmamış tek bir metrekare 2B alanı bırakmayacağız. Orman vasfını yitirmiş tüm alanlarda tespitleri bu yıl tamamlayacağız. Kullanıcılar belirlenerek, tapu bekleyen vatandaşlarımıza tapularını kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
“14 bin kilometrekarelik alan tescillenecek”
Bakan, özellikle alan tescil çalışmalarına ilişkin şu bilgiyi paylaştı:
“Üç ay içinde İstanbul’un karasal büyüklüğünün yaklaşık üç katına denk gelen 14 bin kilometrekarelik bir alanı tespit ederek, bir yıl içinde tescil edeceğiz. Bu alanları tarım, turizm, sanayi ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanacağız. Hem üretim hem de ekonomik istikrarı artırmayı hedefliyoruz.”
Konut fiyatlarının dengelenmesi ve vatandaşların ilk evine ulaşması
Kurum, tescilli alanların sosyal konut ve kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacağını belirterek, “Vatandaşlarımız kat karşılığı ilk evlerini alacak, iş yerlerini kuracak. Böylece, konut fiyatları ve kiralar düşüşe geçecek. Uygun arsa desteğiyle vatandaşlarımızın ilk evlerine ulaşmaları sağlanacak” dedi.
Taşınmaz Değerleme Sistemi ve dijital dönüşüm
Yapay zeka destekli taşınmaz değerleme sistemine de değinen Bakan Kurum, bu sistemle vatandaşların piyasa değerlerini sokak sokak karşılaştırabileceğini, yatırım getirisi ve maliyetleri hakkında bilgi edinebileceğini söyledi. Bu sistem sayesinde spekülatif manipülasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Deprem riski yüksek alanlar dijital ortamda izlenecek
Afetlere hazırlık kapsamında İstanbul’dan başlayarak tüm Türkiye’yi kapsayacak dijital bir sistemin hayata geçirileceğini belirten Kurum, “İstanbul’daki riskli yapıların takibi dijital ortamdan anlık yapılabilecek. Belediyeler, bu verilerle dönüşüm sürecini hızlandıracak. 2026’da İstanbul ve 2027 ortalarına kadar Türkiye geneli bu sistemi tamamlamayı planlıyoruz” dedi.
Dijital şehir modeli ve şeffaflık
Bakan Kurum, sadece afet hazırlığı değil, aynı zamanda ekonomik verimliliği artıran dijital şehir modeline geçiş hedeflerinin olduğunu vurgulayarak, yeni sistemin yatırımcı ve vatandaşlara güvenli, şeffaf ve hızlı hizmet sunacağını sözlerine ekledi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.