"Bahar Aylarında Sektörü Hareketli Günler Bekliyor"

"Bahar Aylarında Sektörü Hareketli Günler Bekliyor"

Türkiye'nin en büyük oto ekspertiz ve oto check-up şirketi Pilot Garage, ikinci el araç pazarına dair öngörülerde bulundu.

BDDK'nın aldığı kararlar doğrultusunda taşıt kredilerinde yapılan düzenlemeyle birlikte pazarın tekrar hareketlendiğini ve oto ekspertiz girişlerinin son 1 ayda ortalama yüzde 40 arttığını belirten Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, "Son dönemde ikinci el araç fiyatlarının stabil şekilde seyretmesi, buna karşın sıfır araçlardaki tedarik sorunu ve fiyatlarının sürekli artışı tüketicileri ikinci el araç satın almaya yöneltiyor. Bahar aylarının yaklaşması ve bayram etkisiyle birlikte pazarın daha da hareketleneceğini öngörüyoruz. Ekspertize gelen araçların ortalama modeli ise bu yıl 2000 ile 2022 arasında, en çok 2008 ile 2020 model yılı aralığındaki araçlar giriş yapıyor. 10 yaş ve üzeri araç satın almayı düşünen tüketiciler ise ekspertizi bir lüks olarak görmesin; aksine asıl yaşlı araçlar için ekspertiz çok daha önemli ve mutlaka yaptırsın." açıklamasını yaptı.

Pilot Garage, ikinci el araç sektörünün güncel durumuyla ilgili değerlendirme ve öngörülerini tüketicilerle paylaştı. Dövizle bağlantılı olarak ikinci el araç fiyatlarının stabil bir şekilde seyrettiği ve geçtiğimiz ay taşıt kredilerinde peşinat tutarlarının azaltılması ile taksit tutarlarının artırılmasıyla vatandaşların erteledikleri araç satın alma planlarını devreye aldıklarını söyleyen Pilot Garage Genel Müdürü Cihan Emre, halen sıfır kilometre araçlarda devam eden tedarik problemlerinin ve düzenli fiyat artışlarının ikinci ele olumlu yansıdığını ifade etti. 

Yılın ilk 1,5 ayında bir önceki yıla göre ekspertiz girişlerinde yüzde 60 düşüş yaşandığını, fakat son bir ayda yüzde 30 arttığını kaydeden Emre "İkinci eldeki hareketlilik ve durgunluk atmosferini açık şekilde ekspertiz sektöründe gözlemleyebiliyoruz. İkinci eldeki asıl hareketliliğin Nisan-Mayıs aylarında olacağı kanaatindeyiz; bahar aylarında sektörü hareketli günler bekliyor diyebiliriz. Zira gevşeyen kısıtlamalar, yaz döneminin yaklaşması ve bayram etkisiyle araç alım-satımları hızlanacaktır. Tüketicilerin araç fiyatlarında düşüş beklentisi gözetmeden satın alma kararlarını ertelememelerini tavsiye ediyoruz." açıklamasını yaptı.

İkinci elde daha düşük modelli araçlar öne çıkmaya başladı

Alım gücüyle ilintili olarak vatandaşların daha düşük modelli araçlara yöneldiğine değinen Emre "Ekspertize gelen araçların ortalama modeli ise bu yıl 2000 ile 2022 arasında, en çok 2008 ile 2020 yaş aralığındaki araçlar giriş yapıyor. 10 yaş ve üzeri araç satın almayı düşünen tüketiciler ise ekspertizi bir lüks olarak görmesin; aksine asıl yaşlı araçlar için ekspertiz çok daha önemli ve mutlaka yaptırsın. Sıfır kilometre de olsa, 30 yaşında da olsa satın alacağınız araç artık bir yatırım aracı haline de dönüşmüş vaziyette. Yaptığınız yatırımın doğru olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise TSE Belgesi'ne sahip kurumsal ekspertiz noktalarında kapsamlı kontrolleri gerçekleştirmektir." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.